Betegség

2021.04.28.

Tisztelt Állatorvos! Sajnos a tegnapi napon elvesztettük szeretett kutyus családtagunkat, 13 éves volt. Szeretnénk rájönni, vajon mi okozhatta a gondot. Kb 1 hete kezdődtek a gondok, ki is hívtuk a helyi állatorvost. Eleve prosztata megnagyobbodása volt a kutyusnak, volt ezzel már vizsgálatokon régebben, néha véres volt a vizelete. Most is ez volt a gond. Kapott injekciókat, illetve erotron flavour 50mg tablettát, napi 1et. 3 nap után egyre rosszabbul lett, elkezdett gyenge lenni, étvágytalan, alig tudtunk bármilyen ételt adni neki. Lesoványodott, bágyadtan feküdt csak, fehéreseket hányt. 1 nap után már fekete kátrány székletet is észrevettem. Ismét hívtuk az orvost, aki cerucal, quamatel injekciókat adott neki, illetve 2 fokkal a normál hőmérséklet alatt volt a hő. Akkorra már kb meg sem tudott állni a lábán. Másnapra elpusztult… A nagyszülők kutyusa volt főleg, teljesen letargiában vannak, hogy mi történhetett. Picit gyenge volt a szíve is, a régebbi kivizsgáláson ez is kiderült. Az állatorvos csak annyit mondott, hogy belső vérzés és nincs sok esélye sajnos. Ha esetleg tudnának valamit mondani, amivel a nagyszülőket meg tudnám nyugtatni, hogy mi lehetett a gond, nagyon megköszönném. Üdvözlettel: Végh Orsi

Otthon, a kutya élőhelyén sajnos nagyon korlátozottak a vizsgálati lehetőségek, nagyon ritka, hogy pontos diagnózist lehet elérni.

A leírtak alapján sajnos tucatnál is több betegség lehetett jelen a nem fiatal kutyában, az sem kizárt, hogy egynél több betegség zajlott benne.

Egy kutya (macska, bármilyen állat, ember) életében a részletes kivizsgálás (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok …) tudja kideríteni a betegséget – míg haláluk után a boncolás, és ehhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó kimutatás, toxikológia …) tudja bizonyítani a halál okát. Az összes többi nagyrészt csak esélylatolgatás, találgatás.

Állatorvosuk, akinek a legtöbb információja van a kutya betegségével, elpusztulásával kapcsolatosan belső vérzés tüneteit látta a kutyán. A belső vérzésnek is számtalan oka (toxikus, fertőző, fekély, tumor, szívelégtelenség, májelégtelenség, véralvadási zavar … ) lehetett. Ha ez a felsorolás nem megnyugtató, ill nem kielégítő, úgy igazán nem tudom, hogy egy pár soros leírás alapján én, vagy más olyan állatorvos, aki soha nem látta, nem vizsgálta a kutyát mi mást mondhatna.

Sajnálom a kutyát, a nagyszülőket, az egész családot és a kollégát, és az egész szomorú történetet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993