Betegség

2021.06.19.

Kedves Doktornő!
Van a munkahelyemen egy 12 éves Labrador kan kutya. Néhány hete észleltem , hogy napról napra mindig jobban be van rekedve. Egy hét után kezdte nehezen lenyelni az ételt. A sétában hamar kifárad , nehezen mozog , amit én annak tulajdonítottam, hogy fájnak az ízületei. Utolsó fél évben trocoxilt szedett az izületi gyulladásra. Most szüneteltetjük.
A torka miatt elvittük orvoshoz. Megvizsgálta tüzetesen , kiderült , hogy szívbeteg. Elkezdte a szívére kezelni. Szívgyógyszer, vízhajtó , hörgőtágító, kálium. Ami engem aggaszt , hogy a torkát meg sem vizsgálta. Azt mondta , az is a szívtől van , azzal nem csinál semmit. A kutyus napról napra nehezebben nyel , már hangja sincs. Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges , hogy tényleg a szívbetegség velejárója ez ? Vagy vigyem el egy másik orvoshoz is ? Egyébként a kutyus most is vidám , étvágya nagyon jó. Csak sétáltatni nem viszem már , mert már sajnos nem bírja.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Maruzsi Ilona

/Ugyanazon kérdése egy órán belül 5 példányban érkezett meg. /

Nézze, állatorvosának abban tejesen igaza van, hogy a szívelégtelenségnek gyakori következménye a nyaki-, gége-, garat- ödéma, ami okozhat rekedtséget. Sajnos azonban a rekedtségnek más okai (felsőlégúti fertőzések, nyaki terimék …) is lehetnek. A szívelégtelenség mellett a 12 éves kan Labradornak természetesen fájhatnak az ízületei is, erre is  érdemes lenne gyógyszert, fájdalomcsillapítót adni. Nagyon valószínű, hogy a Trocoxil szüneteltetése miatt nem tud mozogni a kutya. Ha a megtartott étvágy mellett a kutya nem mozog, úgy a testtömege is gyorsan növekedhet, ez is súlyosbíthatja a bajokat.

Nem tudom, hogy mik voltak a tüzetes vizsgálat részletei, eredményei. Történt-e részletes fizikális vizsgálat, vérvizsgálatok, szívultrahang, EKG … esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok, és mi volt ezek eredménye. A szívelégtelenség oka (szívférgesség?, DCM? … ?) sem mellékes, és  sajnos az is előfordulhat, hogy egy idős kutyában további, akár súlyos betegségek vannak jelen.

Jelezze állatorvosának a kutya nem kielégítő állapotát és kérje további segítségét. Ha egyetértenek abban, hogy további vizsgálatokra, esetleg más kezelésre lehet szükség, úgy akár más állatorvos segítségét is kérhetik.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993