Betegség

2021.11.04.

Kedves Doktor úr/hölgy!
A következő nyugtalanító dolgokkal szembesültem az elmúlt másfél napban a 8 éves szuka labrador kutyusommal kapcsolatban. A kutya farkát maga alá húzva és leszegett fejjel, valamint görnyed testtartással kezdett el mozog, nem feltétlenül lassan, de kevesebbet futkorászva, néha picit bizonytalannak tűnik az elindulása, mintha picit zavartabb lenne ilyenkor, de ha mellé ülök/fekszek akkor közeli interakcióknál viszont nem tapasztalok ilyet. Magasabb helyre nincs lehetősége felmászni, így leesés nem történhetett. Széklete normál állagú és nem véres, “szokásos” színű, az elmúlt 2 napban 2x volt. Étvágya tökéletes, agressziót és morgást egyik testrészének a tapintásakor se mutat. Pótcselekvést( mancs nyalogatást, illetve más általában stresszre utaló(?) jeleket nem végez), de csak hason és az oldalán fekszik, háton nem, pedig bevett szokása. Kórtörténetét illetően, még pici kölyökként volt egy tetanusz fertőzése, egyéb panasza nem volt. Étrendje javarészt konzerv, ritkább alkalmanként száraz táp teszi ki továbbá a szomszédoktól kapott házi koszt. Nem ivartalanított, és nem volt még ellése sem. Fontos lehet még, hogy van egy másik golden retriever kutyusom is, ő semmilyen “tüneteket” nem produkál, viselkedésében sem tapasztalható változás.

Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel, Miklós

A leírt általános tünetek hátterében számtalan betegség állhat egy 8 éves, csak veszettség ellen oltott, nem ivartalanított szuka esetében. Mozgásszervi/ortopédiai rendellenességek, fertőző betegségek, gennyes méhgyulladás, onkológiai betegségek, endokrin eltérések, belgyógyászati betegségek … tucatjai jelentkezhetnek ilyen jellegtelen tünetekkel, akár több betegség is jelen lehet a kutyában.

Állatorvosa a kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók … esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) tudja megállapítani, hogy mi okozza megfigyeléseit. Ezután tudják átbeszélni a teendőket, megoldásokat.

Ha a jelenlegi tüneteket mondjuk “csak” mozgásszervi eltérések okoznak, amit sikeresen kezelnek is majd – akkor is melegen ajánlott lesz a szuka tervezett ivartalanítása, és védőoltásainak rendezése, mert ellenkező esetben szinte borítékolható, hogy az ivarosság komoly betegségeket (petefészek-, méh-, emlő gyulladásos, elfajulásos és daganatos elváltozásai) fog előidézni. Ezek jelentkezése szinte törvényszerű egy fiatal korban nem ivartalanított egyed esetében.

Gondolatok az ivartalanításról

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993