Betegség

2021.12.08.

Tisztelt Állatorvos!
Beagle fiú kutyám januárban lesz 11 éves. Vasárnap nagyon furcsa dolog történt vele, ugyanis egyik napról a másikra nem tudott felkelni. Szombaton még semmi baja nem volt. A lábai teljesen merevek, nem tudja őket behajlítani. Ha egyenesbe tesszük, elborul oldalra. 3napja csak fekszik. Étvágya van, széklete normális. Nagyon kétségbe vagyunk esve! Mi lehet ennek az oka? Esetleg valami gerinc probléma, vagy daganat? Ilyen idős korban még javasolt lenne a műtét, ha arra kerülne sor? Vagy mivel lehetne elérni, hogy újra lábra álljon?
Nagyon köszönöm a válaszát: L.Nóra

A 11 éves Beagle kan ugyan az adatlap szerint nem lakásban tartott és csak veszettség ellen oltott, de ennek ellenére önmagában a kora alapján akár lehet altatható, és operálható állapotban. Szintén az adatlapon olvastam, hogy állatorvosnál jártak, kezelést is kapott a kutya, de ezekről nincs több információ. Nem lényegtelen, hogy állatorvosa milyen vizsgálatokat végzett, ezeknek mi az eredménye, mi volt a kezelés, és ennek látták-e bármilyen eredményét.

A leírt tüneteket sokféle betegség (gerinc traumás, gyulladásos, degeneratív és onkológiai betegségei, toxikózis …) okozhatja. Csak a kutya részletes, szisztematikus kivizsgálása – fizikális vizsgálatok, benne neurológiai vizsgálat, laborvizsgálatok, képalkotók (elsősorban 3D képalkotó) – vezethet pontos diagnózisra, és csak ezek alapján lehet megítélni, hogy meggyógyítható-e a kutya, vagy tünetei legalább nagymértékben enyhíthetőek-e. Ugyanezen adatok alapján dönthető el az is, hogy az altatásnak, sebészeti beavatkozásnak mekkora kockázatai vannak.

Ha tisztán szeretnének látni, esélyt szeretnének adni a kutyának, úgy mielőbb kezdjenek bele a részletes kivizsgálásba, mert az idő múlása rontja az esélyeiket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993