Bogi

2022.02.03.

14 éves kutyám egy ideje csámcsog. Este lefekvés előtt főleg. Milyen betegségek esetén fordulhat elő ez a tünet,mik okozhatják?
Viszem orvoshoz,de szeretnék tájékozódni,milyen vizsgálatok szükségesek a probléma okának kiderítéséhez? Amelyek fontosak.
Másik kérdésem,hogy kb.kukoricaszemnyi lipómája van. 1 éve volt szövettan,azóta nem.nőtt.
Ilyen idősen feltétlen fontos leműttetni,vagy lehet várni vele? Orvos rám bízta. Mennyire megterhelő neki egy ilyen műtét? A lipóma elrákosodhat? Köszönöm.

A csámcsogást sok és sokféle betegség okozhatja. Lehet szájüregi-, garat-, gége elváltozás (fog/fogmedri betegségek, tályog/sipoly/fekély, tumor …), lehet primer idegrendszeri elváltozás (központi idegrendszeri ill perifériás elváltozások, epileptiform betegségek), lehet toxikózis (mérgezések, máj/veseelégtelenség …) és még egyebek is.

Állatorvosa a kutya részletes kivizsgálásával tudja kizárni az okok sokaságát, majd megtalálni a kutya betegségét, vagy betegségeit. Már az alapos fizikális vizsgálatok is nyomra vezethetnek, gyanút ébreszthetnek, de szinte bizonyosan szükség lesz laborvizsgálatokra, esetleg képalkotókra és egyéb kiegészítő vizsgálatokra is – ha másért nem, akkor azért, hogy a betegség(ek) súlyosságára, a kutya terhelhetőségére is fény derülhessen.

Ha a korábban szövettani vizsgálattal lipomának bizonyuló tumor 1 éve nem növekedett, nem sokasodott, nem fekélyesedik, nem okoz problémát – úgy eltávolítása érzésem szerint nem szükséges. Az ilyen lipomák egy idős kutyán rendkívül ritkán válnak rosszindulatúvá.

A kutya részletes kivizsgálása során nem mellékesen a lipoma jelenlegi státusza is ismertté válik, a kutya terhelhetősége is kiderül szerencsére. Egy kisméretű, jó helyeződésű lipoma eltávolítása egyébként kevéssé megterhelő, egy jó általános állapotban lévő idős kutyán is csekély kockázattal elvégezhető.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993