Bolha

2022.11.28.

A kutyám nagyon vakarja, rágja magát. Kb. Másfél hete észrevettem a fején egy bolhát. Bolhaürüléket is találtam. A kutya folyamatosan kapta eddig a spot on cseppet (Preventol), ami bevált eddig, mert pl. soha nem volt benne kullancs. A bolha észrevétele után az állatpatikus tanácsára adtunk neki frontline kombinált spot on cseppet. (Eredetileg is 1-2 nap múlva lett volna esedékes a csepegtetés). A lakást Insecticide spray-vel átfújtuk. Azt is ajánlotta, hogy 3-4 nap múlva fürdessük meg, jöttek is ki belőle az elhalt bolhák fürdés során. Próbáltuk bolhafésűvel fésülni, de a bolhaürüléken kívűl bolhát nem találtunk. Ma újabb bolhát láttam mozogni az orrán és mintha még jobban vakarná és rágná magát.
Mi a pontos teendő ebben az esetben? Mit vegyünk neki (márka, formula) és mikor használhatjuk tekintve, hogy 1 hete kapott spot on cseppeket? Fürdessük gyakrabban?
Válaszát előre is köszönöm!

Nézze, nem kizárt, hogy bolhaallergiás bőrgyulladás tüneteivel küzdenek a kutyán, hiszen időnként bolhát és bolha ürüléket is lát a kutyán – és a leírt bolhaellenes kezelésnél a Frontline Combo hatását gyengíti, felfüggeszti a fürdetés. A fürdetés (bolhaellenes samponnal célszerű) után két nappal kell feltenni a Frontline Combo-t, ezután nem fürdetünk és 4 hetente érdemes újtara alkalmazni ugyanezen spont on-t. Más spot on, tabletta, egyéb szer közül is lehet választani, a legokosabb, ha ezt állatorvosával közösen találják ki, többek között attól függően, hogy milyen egyéb külső és belső paraziták elleni védelem szükséges.

De a leírt tüneteket akár más allergia (táplálék, kontakt …), atópia, gombás/bakteriális bőrgyulladás, bűzmirigy gyulladás, álvemhesség/tejtermelés, neurológiai-, endokrin-, onkológiai- …. betegségek is okozhatják. Emiatt is érdemes állatorvosával konzultálnia, illetve megvizsgálni a kutyát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993