Bolhaírtás

2023.09.08.

Szép napot doktornő! Egy olyan problémával állok szembe a nyár óta, amit még nem sikerült megoldanom, pedig számos terméket próbáltam.

Van egy 4 éves ivartalanított nőstény cicám, aki kinti benti és eddig Fiprexxel bolhaírtottam. Júliusban hoztam még egy nőstény és hím kiscicát, akik bolhásak voltak, rájuk is Fiprexet tettem. Ahogy láttam a nagy tőlük elkapta és a kicsikből sem sikerült kiírtani a bolhákat. Most szeptember elején mindháromra Duoflectet raktam, első nap úgy láttam, hogy végre ez hatásos volt, de az ezt követő napokon(igaz kevesebb) de ugyanúgy bolhásak voltak. A kicsik csak kinti cicák, de a nagy ivartalanított kinti benti így őt minden nap fésülöm, és minden nap 3-4 bolhát szedek ki belőle. Régebben Fyprystet is használtam, illetve a cseppek előtt nyakörvet is(nem Frontline, már nem emlékszem a nevére) de az olcsóbb volt a cseppeknél.
Sok cicás gazditól hallottam, hogy az olcsóbb bolhaírtó nyakörv nem is ér semmit és valami belső megbetegedést is okozhat, ezért váltottam cseppre.
Mit ajánl a doktornő, mivel tudom kiírtani a cicákból a bolhákat, leginkább a nagy ivartalanítottból szeretném, mert az sokszor van bent. Számos terméket ajánlanak az állatpatikákban, de már nem tudom kinek hihetek, elég sokat költöttem rá és nem látom az eredményt. Ha kinti benti cica, egyáltalán van-e arra reményem, hogy végleg megszabaduljak a bolháktól. A kicsik érkezéséig nem volt gondom, de már lassan 3 hónapja szenvedek ettől.
Előre is köszönöm a választ.

Valóban nagyon összetett dolog  a bolhairtás kivitelezése is, ha egy élőhelyen a kinti-benti cicák (és az esetleges semmilyen bolhaellenes készítménnyel nem rendelkező szomszéd cicák, kóbor cicák) miatt elszaporodtak a bolhák. Ez a bolhainvázió könnyen lehet, hogy a házon belül és azon kívül is megtörtént. Terméket nem ajánlok, de minden cicára folyamatosan és az előiratnak megfelelően kell feltenni  hatékony bolhaellenes szert, de emellett sajnos a házban a cicák fekvőhelyeit a bútorok kárpitját is nagyon intenzíven takarítani, fertőtleníteni, azaz bolhapete és lárvamentesíteni szükséges.  Ugyanezt a pete és lárvamentesítést kint az udvaron szinte lehetetlen megvalósítani, de ott is szükséges pormentesíteni, a homok helyére érdemes gyepet telepíteni, a kertet gondozni. Meg kell próbálni megakadályozni a szomszéd és kóbor cicák bejárását a területre, mert azokról folyamatosan új és újabb bolhapeték kerülnek a környezetbe és folyamatosan kelnek a bolhalárvák amik potenciálisan újrafertőzik a cicákat.

A bolhák mellett egyéb külső (kullancs, fülrüh … ) és belső (gyomor- és bélférgek …) mentesítését is érdemes elvégezni a cicákon, és a védőoltásokat is rendezni ajánlott.

Mindezek miatt érdemes állatorvosával egyeztetni a cicák tervezett parazitamentesítését és vakcinázását.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993