Bőrjelleg

2021.02.27.

Tisztelt Doktornő/Állatorvos!
Olyan kérdéssel fordulunk önhöz hogy a napokban az 5 éves kan (amstaff) kutyusunknál ezek a tünetek jelentkeztek,úgy vettük észre hogy egyik napról a másikra esett a testsúlya,és hogy megy a hasa.Viszont van egy másik kutyus is mellette nőstény(amstaff) nála semmilyen tünetet nem észleltünk.
Nem tudjuk ennek mi lehet az oka..
Természetesen személyesen is állatorvos fogunk fordulni.
Előre is köszönöm válaszát.

A hasmenés az egyik leggyakoribb, legáltalánosabb gyomor-bélrendszeri tünet, állatoknál és embernél is sok tucat fertőző (parazitás, bakteriális, vírusos) és nem-fertőző (gyomor megterhelés, toxikózis, belgyógyászati-, endokrin-, onkológiai …) betegség esetén jelentkezhet.

Az erőteljes hasmenés már néhány nap alatt kiszáradást, elektrolit vesztést, és testtömeg csökkenést okozhat. Mindez a bőr és szőrzet állapotán is legtöbbször nyomokat hagy. A fotón talán az látszik, hogy a végbélnyílás bélsárral szennyezett és duzzadt, ami gyakori bélsár ürítés és erőteljes hasmenés esetén szintén gyakori. Az, hogy a szuka jelenleg (még?) nem mutat tüneteket, még nem zárja ki a fertőző (parazitás, bakteriális és vírusos) okokat sem.

Ha állatorvosa megismerheti az előzményeket (táplálás, védőoltások, parazitamentesítések, mióta jelentkeztek a tünetek …), elvégezheti a fizikális vizsgálatokat (lázmérés, hasüreg áttapintása, hallgatózás …, megtekintheti, tapinthatja a bőrt …), kiegészítő vizsgálatokat végezhet (bélsár és vérlabor, hasi ultrahang, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …), úgy szűkítheti a sok tucat lehetséges betegség számát, végül megtalálhatja az okot, és meggyógyíthatja a kutyát. Én legfeljebb találgathatnék, aminek nem sok értelmét látom.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993