Bűzmirigy ciszta

2021.03.07.

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

1 hete kitüremkedett dudort vettem észre a vizslám popójának jobbján ami piros volt. Előtte semmit.
Ez a dudor másnap délben kifakadt, vér jött belőle így bevittük a sürgősségi ellátásba klinikára. Kapott tisztítást, kinyomták a mirigyet, szegény kutyám olyan fájdalmat élt át, mint soha. Adott a doki antibio és mirigy összehúzó injekciót, kaptunk 5 napig kajával együtt adható tablettát, 12 óránként antibiotikum tablettát, betadinnal kezelem napi 3szor és gyógynövényes krémet kell neki oda kenni. Diétás kaja, csirke, tészta és répa főzve azt kaphat.
Ma a már üres dudor kissé nagy volt megint.
Óvatosan megnyomva puha de mégis kemény kaki színű és állagú cucc jött ki belőle olyan borsónyi darab.
Létezik, hogy az amúgy folyadék állagú váladék ennyire be sűrűsödött benne? Hogyan tudom ezt vissza alakítani bármivel, hogy ismét folyadékos legyen az állaga, elkerülve a műtétet ezzel? 7 éves a Bodza, soha nem volt vele semmi ilyen jellegű gond. Mit javasol? Mit lehet tenni?
Köszönjük szépen a segítséget, választ.

Krisztina S

Igen, előfordul, hogy a gyulladt, gátolt kiürülésű bűzmirigy váladéka besűrűsödik, és az is előfordul, hogy a végbélből rendellenes módon bélsár kerül a mirigy üregébe.

A helyi gyulladáscsökkentők és szisztémás gyógyszerek mellett a diéta és sok mozgás segíthet a probléma leküzdésében, a megszokott állapotok visszaállításában. Előfordul, hogy (altatásban) a bűzmirigyek átöblítése fertőtlenítő és/híg formalin oldattal hoz gyógyulást. A teljes gyógyulás elérésére azonban garanciát senki nem tud adni.

Ha valóban “csak” gyulladás ill ciszta áll a duzzanat hátterében, akkor is előfordul, hogy a bűzmirigy(ek) műtéti eltávolítása hoz csak teljes gyógyulást. Leírása és a kép alapján azonban az sem kizárható, hogy a mirigy daganata okozza a tüneteket.

Jelezze állatorvosának a kutya állapotának változását. További vizsgálatokkal (rektális vizsgálat, citológiai vizsgálat, ultrahang …) dönthető el, hogy lehet-e esély a gyógyulásra további konzervatív kezeléssel, vagy időszerű a műtéti eltávolítás megbeszélése. Érzésem szerint ez utóbbi lenne a kutya számára is a leginkább biztonságos és hatékony megoldás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993