C Piros foltok

2020.06.10.

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Kb. fél évvel ezelőtt piros foltokat vettünk észre 10 éves ivartalanított vizslalányunk szájában(íny, szájpadlás, torok) valamint ahol vékonyabb a bőre: hónalj, fülkagyló… Azonnal kivizsgáltattuk, volt ultrahang, röntgen, alvadásos vizsgálat, sok-sok különböző időpontban és céllal vérvétel, de sajnos semmire nem jöttek rá kezelőorvosaink. Mindent rendben találtak az eredmények alapján. Mivel ezek a foltok látszólag semmilyen gondot nem okoznak, ezért abban maradtunk, hogy figyeljük. Engem azonban nagyon aggaszt, félek, hogy valami nagy bajra nem jövünk rá. Hátha Önöknek van ötlete a kép alapján, melyet mellékelek. Köszönettel: Zsófia

A nagyon jó fényképen annyi látszik, hogy az idős vizsla száj nyálkahártyáján pontszerű (petechiális) vérzések jelentkeztek. Elmondása szerint fél éve, több látható nyálkahártya és bőrfelületen is jelentkezett az elváltozás. Más tünetről, megfigyelésről nem esett szó, és a részletes kivizsgálások során nem találtak kóros elváltozást a vér laborvizsgálatok, sem a képalkotók segítségével.

Petechiális vérzéseket sajnos temérdek betegség (toxikózisok, máj/vese elégtelenség, idült gyulladásos, parazitás kórképek, bakteriális és vírusos fertőzések, onkológiai betegségek …) okozhat. Ezzel a felsorolással nyilván nem nyugtattam meg.

Ha most ennyi információ alapján tippelnem kellene, akkor (főleg az eddigi tünetszegény lefolyás és negatív eredmények miatt), úgy az ehrlichiózist tippelném, de könnyen lehet, hogy ezt (is) kizárta már állatorvosa.

A lehetséges betegségek száma miatt azonban én sem a tippelést ajánlom, hanem sokkal inkább a további türelmes és szisztematikus, akár ismételt vizsgálatokat.

Nagyon remélem, hogy kitartásuk, áldozatvállalásuk mielőbb eredményre, diagnózisra vezet, és mielőbb meg is tudják gyógyítani az idős vizslalányt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993