Cica Epulis

2024.05.22.

Jó napot kívánok!
5 éves ivartalanított kandúr cicámnál Epulist diagnosztizáltak, az egyik orvos lézeres eltávolítást javasolt, a másik orvos azt mondta, nincsen vele teendő. Szövetmintát nem vettek. Azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes lehet-e tovább vizsgáltatni. Nincs evési nehézsége, nem jelentkezett vérzés, jó közérzete van. Külföldön élek, így itt Magyarországon nem tudom folyamatos kezelésre hordani, de ha szükséges, külföldön igyekszem keresni szakembert.
Előre is köszönöm válaszát.

A képen már elterjedten látható a jobboldali felső szemfog és a metszőfogak környékén szövetszaporulat, ami egy 5 éves cica esetében, még lassú növekedést feltételezve is előbb-utóbb vérzést, fekélyeket, és fogvesztést fog eredményezni. Ránézésre valóban jó eséllyel lehet epulis is, de ebben szövettani eredmény nélkül nem lehetünk biztosak, valamint az epulisok is többfélék lehetnek, vannak köztük helyileg agresszíven növekvő típusok is.

A leírtak miatt én egy szájüregi szövetszaporulat esetében, epulis gyanúja esetén is a cica kivizsgálását és ellátását javaslom.

Egyetlen altatás és beavatkozás alkalmával lehetséges szövettani mintát is venni, és a látható szövetszaporulat túlnyomó részt eltávolítani, valamint a növedékek alapját kauterrel, vagy lézerrel kezelni. A szövettani eredmény kiemelten fontos a további teendők, és az esélyek megismerése érdekében.

A legoptimistább esetet feltételezve a cica szájüregéből jóindulatú epulist távolítanak el – ezesetben is megelőzték a nagyobb bajt, a még elterjedtebb, fekélyes, kezelhetetlen stádiumot és meggyógyíthatják a cicát..

Rosszindulatú epulis, esetleg más rosszindulatú daganat esetében még fontosabb a mielőbbi diagnózis és onkológiai ellátás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993