Cica fenék duzzanat , nehéz ürítés

2020.10.24.

Üdvözlöm!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a cicámnak jó étvágya van, normalis széklete, viszont nagyon nehezen kakál. A cica két hónapos játékos, normalisan eszik (próbáltam már több ételt nála hátha). A feneke meg van duzzadva. A fenekehez nem engedi, hogy hozzá érjünk, viszont a hasahoz és más egyéb kis szervekhez igen.a cicát sajnos nem tudom elvinni magukhoz, de még nem kaptam esetleges diagnózist, hétfőn viszem dokihoz újra, a közelben. Mi lehet a gond?

Egyáltalán nem elvárás az, hogy a kérdező hozzánk hozza állatát, legtöbbjüket soha nem láttuk.

Egy 2 hónapos, egészséges, jól fejlett, és helyesen táplált kölyök macskának már nincs szüksége az anyja nyalogatására a széklet ürítéséhez. Más a helyzet, ha a cica fejletlen, ilyenkor még segítség lehet, ha az anyja nyalogatását pótolandó vizes vattával masszírozzák a pocakját és a végbélnyílás környékét.

Ha a cica jól fejlett, a neki való kölyök tápokat eszi, és a széklete valóban megszokott, nem túl kemény, úgy sajnos komoly esélye van  szerzett (pl végbél előesés …), vagy veleszületett eltérések (pl szülés közben szerzett medencei deformitás, vagy végbél tágulat/divertikulum …) jelenlétének. Ezek diagnózisa nem mindig egyszerű egy kölyök macska esetében, kiegészítő vizsgálatok pl hasi ultrahang, röntgen felvételek is szükségesek lehetnek.

Állatorvosa, ha megvizsgálhatja a cicát, úgy kiderítheti az okot, és remélhetőleg meg is oldhatja ezeket. Ha ezen túl vannak, akkor már “csak” a rendszeres parazitamentesítések, oltások, majd az ivartalanítás időzítését kell megbeszélniük.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993