Cica giardia

2021.06.13.

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A 10 hónapos ivartalanított kandúr cicámnál giardiát diagnosztizáltak. Nemrég került hozzánk és bármilyen ételt adtunk neki nagyon híg, nyálkás hasmenése volt, így az állatorvosunk székletmintából megállapította a giardiát. Ez körülbelül másfél hónapja volt, azóta is pozitív a cica tesztje. Első körben fenobendazol tartalmú gyógyszert kapott, amitől ugyanúgy pozitív volt a teszt ezért a doktorúr felírt még egyszer 10 napot belőle. Ezután is pozitív volt a teszt így most metronidazol tartalmú gyógyszert (klion) adunk neki, ez úgy néz ki, jobban használ ugyanis már a második napon volt valamilyen alakja a székletnek. A doktorúr említette, hogy mi is elkaphatjuk tőle a giardiát. Panel lakásban lakunk így a cica amióta velünk van, nem volt kint, nagyon alaposan fertőtlenítünk körülötte, az alom tálcát napi rendszerességgel elmossuk (hypo, domestos stb.), a játékait, az ágyát, a tálkáját is mindennap mosom/fertőtlenítem, a bútorokat gőzöljük, illetve a cicát is fürdetjük. Jelenleg egy külön szobában tartjuk őt, annak elkerülése érdekében, hogy ne kapjuk el tőle, viszont a cica már nagyon rosszul viseli a bezártságot. A kérdésem az lenne, hogy habár a doktorúr nem feltétlen mondta, hogy zárjuk őt el, nagyon megemelkedne a fertőzés veszélye ha kiengednénk? Szegénykém nagyon jönne már kifelé, mi pedig nagyon sajnáljuk hogy így el kell őt zárni, de félünk, hogy mi is elkapjuk tőle.

Előre is köszönöm a válaszát,
Panni

Nézze, ha a cica jelenleg is gyógykezelés alatt áll, úgy nem gondolom, hogy számottevően megnövekedne az újrafertőződés esélye a kiengedéssel. Ha a későbbiekben amúgy is kijáró cicaként tervezik őt tartani, akkor majd a kezelés nélküli időszak lehet az újrafertőződés szempontjából a veszélyes időszak.

Az adatlap szerint a kijáró cica csak veszettség ellen oltott. Melegen ajánlott az oltások rendezése és a rendszeres parazitaellenes védelem is a kijáró, ivartalanított fiatal kandúrnál.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993