Cica halál

2022.07.26.

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Nemrég elpusztult 8 éves, erős, egészséges cicánk . Vacsoráját elfogyasztotta,semmi különös nem látszott rajta. Mi kb.23 óra-kor feküdtünk le és fél egykor arra ébredtünk, hogy a macska síró hangot ad ki.
Amikor villanyt gyújtottunk azt láttuk,hogy csak vonszolja magát, a két hátsó lába szét áll, nem bír és csak eldől. Zihálva veszi a levegőt,szinte fuldoklik,miközben a nyelve oldalra kilóg és egyre lilább színű lesz. Végül teljesen fekete lett és egy órán belül kimúlt. Sehová nem járt ki, csak az erkélyre. Shebát és Royal Canint kapott. Azóta sem értjük mi történt vele,hiszen teljesen egészséges volt. Ezelőtt is volt macskánk kb.40 évig és mindegyik megérte a 16 éves kort. A lakásban nem tartunk mérgező növényeket sem.
Ha a doktor úrnak az esettel kapcsolatban volna valamilyen ötlete, nagyon megköszönném.
Tisztelettel Bató József, Rimaszombat

Nézze, a leírásuk alapján nem kizárt, hogy keringési-légzési elégtelenség vezethetett a cica halálához. Hogy a keringési-légzési elégtelenséget szívbetegség-, toxikózis-, fertőzés-, idegentest-, hányadék/garatváladék félrenyelése- …. vagy mi egyéb okozta, azt kitalálni egészen biztosan nem lehet.

Ha előtte semmi tünetet, figyelemfelkeltő jelet nem láttak, úgy érthetően nem történhetett részletes állatorvosi kivizsgálás, így életében nem volt esély a betegség diagnózisára, az életveszély felismerésére.

A cica elvesztése után a friss hulla diagnosztikai boncolása és kiegészítő vizsgálatok (szövettan, kórokozó izolálása, toxikológia …) deríthettek volna fényt a rejtélyre. Klinikai vizsgálat és boncolás nélkül csak találgathatunk, aminek nem sok esélyét és értelmét látom.

Sajnálom a történteket.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993