Cica hasi duzzanata

2021.03.26.

Tisztelt Doktornő! Két hete érzékeltem erős alkatú, 8 éves, ivartalanított kandúromnál, hogy teste jobb oldali részén, a lágyékban úgy 6 cm hosszúságú 2 cm széles, szabálytalan alakú hosszúkás kiemelkedés, duzzanat van. Emiatt az egyik mellbimbója icipicit nagyobb a többinél. Mióta észrevettem figyelem, amikor nyalogatja a hasa alját, sőt a hátsó lábak belső felét is, emiatt a szőr ezeken a területeken minimális magasságú. Egyébként nem tisztálkodik többször, mint korábban.Ha erre véletlenül nem tapintok rá, semmi változást nem észlelek a cicán. Kijáró cica, nagyon energikus, érdeklődő, játékos. Jó evő, iszik is. A székletéről és vizeletéről nincs tudomásom, mert kint végzi el. Külső- és belső paraziták ellen rácsepegtetéssel védem. Nagyon meglepett ez a váratlan felfedezés és nagyon aggódom, hogy mi lehet. Vetrit kúraszerűen adtam korábban, napi 4 cseppet, mióta ezt az elváltozást észleltem, 10 cseppet kap és várok a csodára, hogy ahogy jött, elmúlik.
Köszönöm a válaszát és a lehetőséget, hogy megkérdezhettem. Üdvözlettel: Zsuzsa

A lágyéktájékon, kétoldalt, szimmetrikusan (!) jellegzetes zsírdepó szokott kialakulni elhízott macskákon. Ha ahogyan írta, egyoldalinak érzékeli a duzzanatot, ráadásul az emlőmirigy is duzzadt, akkor nagy eséllyel lágyéksérv, és vérellátási zavar okozhat problémát a cicán, jóllehet az emlőtumort sem lehet kizárni egy (ivartalanított) kandúr esetében sem. A hímivarban megjelenő emlőtumorok ugyan jóval ritkábbak, de veszélyesebbek, mint a nőivarú macskán (kutyán, emberen …). A lágyéktájékon is kialakulhat, persze gyulladás, ödéma, traumás sérülés, tályog … ami szintén okozhat duzzanatot.

Azaz leírása alapján érdemes felkeresnie állatorvosát és a cica kivizsgálását kérnie. Legjobb esetben, ha “csak” kövér a cica, úgy az eredményes fogyókúrát tudják megbeszélni, illetve az adatlap szerint hiányzó védőoltásait és parazitamentesítéseit tudják rendezni a kijáró cicánál, hogy megelőzzék a fertőzéseket. Remélem, hogy az észlelt duzzanat a lehető leggyorsabban, megnyugtatóan rendezhető.

 

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993