Cica hasmenés

2021.02.24.

Kedves Doktornő!

Körülbelül egy hete írtam Önnek egy cicával kapcsolatban, akinek hasmenése volt. A cicát utcáról fogadtuk be, 6 hónapos fiú kiscica. Amikor befogadtuk nagyon férges volt, a kakija tele volt vékony, cérna-szerű férgekkel. Január 27-én kapott is féreghajtót. Ettől körülbelül 2-3 napig ürültek belőle a férgek, mára már semmi nincs a székletében. Viszont hasmenése van, bármit eszik, ahogy lenyeli megy is az alomba, így 4-5x akár 6x is össze jön neki a kaki. A széklete nagyon híg, szinte csak egy tócsa, a színe nem nagyon világos barna, inkább közepesnek mondanám. Volt egy kis vér is a kakijában, habár eddig ez csak egyszer fordult elő. Múlt hét csütörtökön elvittük állatorvoshoz, aki három napos antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt adott neki, illetve reggel este széntablettát kell hogy adjunk a cicusnak. Mivel semmi javulás nem történt, csak annyi, hogy a kakiját beszínezte a széntabletta, vissza mentünk az állatorvoshoz aki még egy adag injekciót adott neki (antibiotikum, gyulladáscsökkentő). Sajnos ez az adag sem hozott változást, így már háromszor kapott antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, illetve adjuk neki a széntablettát. A doki adott féreghajtót is, hogyha majd jobban lesz adjuk be neki. Nagyon elkeseredett vagyok, egyszerűen nem értem miért nem használnak neki a gyógyszerek, pedig diétáztatom, ahogy az állatorvos előírta (főtt rizs, főtt csirke, főtt répa, néha egy kevés száraztáp, kamilla tea, sok víz). Esetleg adjuk be neki a féreghajtót? A cica még nem kapott oltásokat egyébként, illetve nincs még ivartalanítva.

Nagyon köszönöm a válaszát,
Annamária

Nézze, én egy hete is azt válaszoltam, hogy a hasmenést bőven okozhatják az egyetlen alkalommal történt féreghajtás után túlélő férgek, de akár más paraziták (pl Giardia) is, vagy bakteriális, illetve vírusos fertőzések, valamint egyéb betegségek is.

Az alkalmazott tüneti kezelések (antibiotikum, gyulladáscsökkentő, széntabletta, diéta) nem vezetett eredményre.

Az ismételt féreghajtás semmi esetre sem árthat, sőt melegen ajánlott – de érzésem szerint itt lenne az ideje a cica részletes kivizsgálásának (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, Giardia-teszt, bélsár parazitológia, vér labor … ) hogy kiderülhessen a makacs hasmenés oka.

Ha sikerül végre leküzdeni a hasmenést, úgy érdemes lenne rendezni a cica védőoltásait, majd megbeszélni az ivartalanítását is. Ezek után is ajánlott lesz a cica rendszeres parazitamentesítése, és védőoltásokkal történő ellátása.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993