Cica, húgykövek és emésztési zavarok

2022.08.19.

Tisztelt állatorvos!

Négy éves Main Coon cicám gyenge bélrendszerrel született, így születése óta Vet Life Gastro intestinal tápot kap, ezzel tudjuk megelőzni a hasmenés kellemetlenségeit. Ez a táp rendben tartja az emésztését. Sajnos egy fél éve viszont kiderült, hogy hajlamos a vizelete bekristályosodásra. Ezt pasztával való savanyítással kiküszöböltük, de elég macerás a paszta beadása, inkább adnék neki savanyításra alkalmas tápszert (struvitosat) Eddig ezt úgy oldottam meg, hogy 50-50 %-ban kevertem a Vet life gastro és struvitos tápjait.) Így nem volt hasmenés és kövesedés sem. (ha magasabb arányban keverem a struvitos táp mennyiségét, az hasmenést okoz).Sajnos ez az ideális állapot körülbelül 4-5 hónapig tartott. Újra kövesedés merült föl. Ezt pasztával újra orvosoltam. Most egy ismerős ajánlotta a Hill’s tápszer ,,S/D” fajtáját. Kérdésem hogy próbálkozzak, vagy reménytelen találni egy emésztési zavarokkal született problémás cicának olyan struvitos tápszert, melytől nem lesz hasmenése?Eddig három állatorvosnál voltunk, senki nem tud pontos választ adni erre a problémára, mindenki azt mondja, hogy próbálkozzunk. Esetleg Önnek vannak ilyen téren tapasztalatai? Mit javasol a továbbiakban?
Hálás köszönettel,
Mária

Néhány nappal korábban már megérkezett ugyanez a kérdés, meg is válaszoltam.

Én továbbra sem tudom, hogy pontosan milyen vizsgálatokat végeztek a cicánál, ezek milyen eredménnyel zárultak. Részemről a vissza-visszatérő hasmenést akár bélférgek, vagy Giardia is okozhatja, nem tudom, hogy történt-e bélsárvizsgálat. Elsősorban az alapos, részletes kivizsgálást ajánlom.

Ha a banális és ritkább okokat is kizárták, úgy a cicájának akár meglehetősen egyedi problémája lehet, nem csodálom, hogy állatorvosai nem tudják megígérni, hogy egy-egy diétás táp biztosan hossszútávú, pláne végleges megoldást fog jelenteni. A Hill’s S/D egy jó minőségű, megbízható termék, aminek esélye van arra, hogy rendezi a problémájukat. Próbálják meg, én állatorvosaival együtt őszintén remélem, hogy megoldás lesz.

Ha személyes tapasztalatomra kíváncsi, egy személyes történetet elmesélhetek a praxisunkból. Teljesen hasonló problémával küzdöttünk hosszú hónapokon keresztül, semelyik diétás táp nem oldotta meg a szinte állandó hasmenés kérdését. Ugyan az elején tisztáztuk, hogy nem kaphat tejet a cica, ezt meg is ígérte a tulajdonos házaspár, de sokkal később kiderült, hogy mivel a cica nagyon szereti és követeli, és ők nem is nagyon hiszik, hogy ez okozhat hasmenést – minden reggel kitesznek 1 dl tejet a cica elé, ami estére mindig el is fogy ….

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993