Cica-illóolajok

2021.08.25.

Tisztelt Doktornő!

Pár hónapja él velünk egy ivartalanított norvég erdei kandúr cica. Korábban rendszeresen használtam elektromos diffúzort illóolaj párologtatásra a lakásban, de mióta ő nálunk van, nem merek, ellentmondásos információkat találok a témában. Szeretném megkérdezni, álláspontja szerint bizonyos biztonsági feltételek megtartása mellett ( nagy légtér, szellőztetés, a cica nem férhet hozzá közvetlenül olajhoz és a párologtatóhoz stb.) lehetséges-e illóolaj párologtatása cica mellett, amennyiben igen, mire kell figyelnem és milyen típusú olajokat kerüljek/használhatok?
Köszönöm előre is a választ!

A háziállatok szaglása sokkal érzékenyebb, mint az emberé, azonban vannak olyan illóolajok, amelyeket kifejezetten kedvelnek vagy kifejezetten taszítóak számukra. Macskák számára különösen vonzó a Macskamenta (Nepeta cataria), amelyért egyes egyedek rajongásig tudnak vonzódni. Ezzel szemben pl. a Macskajaj (Coleus canina) kifejezetten taszító számukra. Olyan illóolaj, ami emberre ártalmatlan, nyugodtan használható a macska környezetében is, de vegye figyelembe, hogy érzékenyebb szaglásuk miatt az emberi orr számára még kellemes illat mennyiség, az állatnak már kellemetlen lehet. Kerülni érdemes az erőteljes, nagyobb mennyiségben irritáló olajok pl. eukaliptus használatát is éppen ezért.

Macskák esetében is nagy egyedi eltérések lehetnek egyes illóolajok tolerálása, vagy éppen irritabilitása között. A puding próbája itt is az evés lesz. Próbálgassa kedvenc illóolajait, és figyelje a hatását a cicára, remélhetőleg megtalálják a közös nevezőt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993