Cica, Othaematoma

2020.03.02.

Tisztelt Doktor Úr!

Lakásban tartott Maine Coon fajtájú cicám,( ivartalanított, két éves, 10 kg-os, összes oltással, féreghajtással,) a fülén sajnos megsérült ( játék közben megkarmolta a testvére). Keletkezett a fülére egy Othaematoma, kb, 10 *20 mm nagyságú. Ez a vérömleny már kb 10 napja a fülén van. Voltam vele állatorvosnál, aki fölvilágosított ezzel kapcsolatban. Én nem ragaszkodom a műtéthez, ráadásul az orvos is inkább azt támogatta, hogy maradjon, mert úgysem okoz ez fájdalmat, az altatás és műtét nagyobb megpróbáltatás a cicának. Mégis van egy rossz megérzésem és bizonytalanság bennem. Pontosan szeretném tudni, hogy esetleg az esztétikai elváltozásokon kívül lehetnek-e más negatív következményei annak, ha a vérömleny marad a cica fülén. (ami befolyásol , még az, hogy egy borzasztóan makacs természetű cicáról van szó, aki nem tudom hogyan tudná elviselni a gallért műtét után).

Köszönöm válaszát!

Lehet úgy dönteni, hogy nem operálják a cicát, ha a fülkagylón kialakult vérömleny nem viszket, nem fájdalmas, és a cica nem kaparja a fülét, nem rázza a fejét …. ez azért ritkábban szokott így lezajlani.

Ha a cicát zavarja az elváltozás, rázza a fejét, vakarja a fülét, akkor előbb-utóbb rá fogják szánni magukat a műtétre, mert nem fog meggyógyulni a terület. Előfordul, hogy a vérömleny megalvadása, majd szervülése során alakul ki viszketés hetekkel a kialakulása után. Szintén zavaró lehet, ha a vérömleny felett elhal a bőr, sipolyozik a terület. Ha nem biztosak abban, hogy marakodás előzte meg a vérömleny kialakulását, úgy a hallójáratok gyulladását is meg kell gyógyítani, ugyanis ez a leggyakoribb oka az othematoma kialakulásának. Állatorvosával és Önnel együtt én is azt remélem, hogy ez utóbbi felsorolásból semmi nem adódik a cicánál, és nem lesz szükség a műtéti ellátásra.

A műtét utáni kötözést és gallérozást valóban nem minden macska viseli türelmesen még folyamatos gyógyszeres kezelés ellenére sem.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993