Cica szájgyulladása

2021.04.14.

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Van egy 17 éves cicám,akinél jó másfél éve észrevettúk,hogy nagyon nyálzott.Elvittem a körzeti állatorvosunkhoz,aki azt mondta nagyon fogkövesek a fogai.Kaptunk időpontot,altatásban eltávolították 2 fogát,leszedték a fogkövet.Aránylag rövid idő elteltével a nyálzás ismét előjött,egy másik állatorvos észrevette,hogy a nyelvén fekély is van.Elkezdte steroidos injekcióval kezelni,először másfél havonta,majd sűrübben kellett,mert a nyálzás sürübben jött elő.A nyálzásnál a szája széle,meg a lábán.ahol nyalogatta fekete lett.Egy hétvégén nagyon csúnyának tünt,nem akart enni,elvittúk egy ügyeletes állatkórházba.Csináltak vérvizsgálatot,tesztet a leukozisra,s közölte a doktornő,hogy negatív,ő időskori immunhiányra gondol.Kapott megint:Convenija inj.,Prednisolonacetátot,Depo-Medrolt,Catosalt,Neovit B komplex injekciót,s mondta menjünk vissza az előző állatorvoshoz,s az ismételje meg az injekció sorozatot.Visszamentünk,s az orvos azt mondta most szép a szája,egyenlőre nem ad neki injekciót.ha rsosszabbodna menjünk. Mivel az adott injekciók úgy vettem észre egyre rövidebb ideig hatottak,s a steroid állandó adását nem igazán tartottam jónak.Elvittük egy körházba,fogászhoz,elég messze tőlünk,abban a reményben,hogy kiderül mi az alap probléma.Bebőditották,s közölték,hogy nagyon rosszak a fogai, FORL fogbetegsége van.ÍÍKi kell húzni sok fogát,mivel idős(17 éves) gondoljuk meg,most be van altatva,akkor mindjárt ki is húzzák,amiket kell. Kihúzták 10 fogát.Kapott 3 napra Meloxidylt,5 napigSynuloxot kellett neki adni.Rettentő nehezen jött rendbe,enninek a száraz tápot mondták,nehogy a seb befertőzödjön.Mivel nagyon nehezen jött rendbe visszavittük,de nem az az orvos volt,aki megműtötte,írt neki stomorgylt,s mondta,hogy csúnyán gyulladt a fogínye.Kértünk időpontot ahhoz az orvoshoz,aki megműtötte,elvittük,ő azt mondta,ő azt hitte csúnyább az inye.Ahhoz,hogy 10 fogát eltávolította .nem olyan csúnya.Ő nem ajánlja,hogy tovább adjuk a stomorgilt,majd rendbejőn,nem ajánlja egyáltalán a steroidos kezelést.Ha gond lesz vele jelentkezzünk,s akkor talán egy belgyógyászati vizsgálatra elküldi.Azóta is időnként begyullad az inye,mert látom,hogy nehezen eszik,folyik a barnás nyála.Egyszer már azóta elvittük egy másik állatorvoshoz,vittük az összes papírjait,ő megint csak steroidot adott neki,s azt mondta élete végéig szednie kell a prednisolon tablettát.Most nem egészen 2 hónap telt el mióta az injekciót kapta,a prednisolont nem kezdtem el adni neki,mert az egyik orvos azt mondta,hogy ne kapjon,a másik pont az ellenkezőjét mondja. Szeretném kikérni az Önök véleményét,mit tegyek,mi lehet a problémája a cicának,vagy hová lehetne vinni,

Válaszukat előre is megköszönve
Tisztelettel : Mária!

Nézze, leírása alapján érzem, hogy elégedetlen a kapott válaszokkal, elvégzett kezelések eredményével és aggódik a cica visszatérő tünetei és romló állapota miatt – de a 17 éves cica súlyos állapotát, sem én, sem más internetes észosztó oldal nem lesz képes megoldani.

A hosszú leírás ellenére gyakorlatilag alig  van tényadat a történetben. Számomra az sem világos, hogy volt-e láza akár egyetlen alkalommal is a cicának, vagy milyen eltéréseket találtak a vér-, és vizelet laborvizsgálatok során. Egy 17 éves cica a FORL mellett bőven lehet még több betegséggel is terhelt, a nyálzás, és nem gyógyuló fekélyeit bőven okozhatja akár súlyos veseelégtelenség is, aminek szintén akár több konkrét betegség (vírusos betegségek, szívelégtelenség, hyperthyreózis … onkológiai betegségek …) is állhat a hátterében. Leírása alapján én azt sem tudom kizárni, hogy esetleg szájüregi tumor fejlődik a cicában.

Érzésem szerint egyetlen olyan állatorvosra van szüksége, aki elvégezheti az idős cica részletes kivizsgálását, ami alatt a fizikális vizsgálatok mellett vér/vizelet labort, vírusteszteket, képalkotókat és talán egyéb kiegészítő vizsgálatokat is kell érteni. Mindezt ideális esetben nem ügyeletben, hanem napközben, egyeztetett, megbeszélt időpontban kellene elvégezni. Ezzel szinte bizonyosan kiderülnek az idős cica betegségei, azok súlyossága és a cica esélyei. Állandóan váltogatott állatorvosokkal, ügyeleti életmentő beavatkozásokkal csak tovább frusztrálódnak, de előrelépés nem biztos, hogy várható.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993