Cica vérvétel eredménye

2019.12.12.

Tisztel Címzett! A napokban írtam önöknek cicámmal kapcsolatban, aki nem túl barátságos állatorvosnál, de vért kellett venni tőle. Hála az égnek bódítás nélkül végül sikerült és a lelete meg is érkezett, amelyet megírnék, mert a cicámnál végül veseelégtelenség helyett hasnyálmirigy gyulladást diagnosztizáltak. Egy hónapig kell gasztrós gyógytápot kapnia és egy szteroid szurira vinnem kell.
Az alábbi eltérések voltak:
ALT (GPT): 71 IU/l (előző vizsgálaton 84) normál: 0-60
L-amiláz: 3570 IU/l normál 200-1660 IU/l (nem nézték előző helyen)
Lipáz (DGGR): 38 IU/l normál: 26 IU/l alatt (nem nézték előző helyen)
Totál protein: 81,4 g/l normál: 60-80 (nem nézték előző helyen)
Kreatinin: 227 umol/l normál: 40-190 umol/l (előző vizsgálaton 233)
CK (kreatin-kináz) 401 IU/l normál: 20-290 IU/l (nem nézték előző helyen)
szérum index hemolízis 52 + kisebb mint 45 s normális.
Kálcium, kálium, vas, foszfor, karbamid, glükóz, fruktozamin, koleszterin, bilirubin, ALKP, GGT, LDH, albumim minden normális. FELV és FIV teszt negatív.
Cicám jelenleg nem hány, utóbbi 2 hányás szőrcsomót tartalmazott. A kérdésem, hogy most akkor a leletek alapján biztos hogy hasnyálmirigyes és nem vesés? Mert állítólag a vesés táp nem jó a hasnyálmirigyre és fordítva is így van. Elég drágák a gyógytápok illetve ártani sem szeretnék a cicámnak. 2 hete hányással kezdődött 1 nap alatt 12* hányt, akkor levittem állatorvoshoz aki cerucal gyógyszert adott és antibiotikumot. Másnap újra kezdődött, akkor kórházba vittem, ahol vettek vért és csináltak uh-t, röntgent. Uh-n megállapították hogy a közös epevezeték kezdeti szakaszán tágulat van Ursofalkot kellett szednie 10 napig, meg antibiotikumot, és kapott hányáscsillapítót. Röntgen rendben volt, vesék minden ok. Megjött a vérvétel eredménye, amely a kreatinit szintet magasnak mutatta 233. Leállítottak a gasztros tápról, mondván veseelégtelensége van fél év múlva menjek vissza. Elmentem egy másik orvoshoz, mert vérképen csak a kreatinint, és az ALT(GPT)-t nézték. Ennek ma jött meg az eredménye. Ez alapján megint gasztrós tápot kell ennie és egy szteroid szurit ajánlottak. Tanácstalan vagyok mert ártani nem szeretnék a 12 éves cicámnak.

Nemcsak Ön, de egyik állatorvosa sem, sőt mi sem szeretnénk ártani cicájának.

Nézze, a felsorolt laboreredmények között valóban a hasnyálmirigy betegségekre jellemző paraméterek eltérései a leginkább szembetűnőek. Emellett néhány máj és vese paraméter sem megszokott. Ugyanakkor a minta kissé hemolitikus volt, nyilván nem volt teljesen egyszerű a vérvétel a 2. alkalommal sem.

Sajnos a felsorolt szervek eltérései bőven jelentkezhetnek egyidőben is egy beteg állatban (emberen). Állatorvosai a fizikális vizsgálatok, és egyéb kiegészítő vizsgálatok eredményei alapján sokkal inkább meg tudják ítélni, hogy a nem fiatal cicában a hasnyálmirigy, vagy a vese, netán a máj eltérései dominálnak-e. Én leírása alapján azt sem tudom kizárni, hogy a cica tüneteiben vajon nem a szőrcsomók jelenléte játszotta-e a fő szerepet.

Bármelyik állatorovosa tanácsát is fogja követni, biztos vagyok abban, hogy a kezelés és diéta megkezdése utáni hetekben (még teljes tünetmentesség esetén is)  érdemes lesz kontrol vizsgálatokat végeztetni, hogy kiderülhessen, jó irányt vett-e a cica állapota.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993