CICAGONDOK

2021.05.27.

KEDVES DOKTORNŐ!

CICÁKKAL KAPCSOLATBAN SZERETNÉK KÉRDEZNI.
ŐK UTCALAKÓ KÓBORKÁK.

AZ EGYIKÜK EGY KANDÚR, AKI ÁLLÍTÓLAG MÁR 20 ÉV (!!??) FELETTI – EGYKORI LAKÁSCICA -, DE MÉG MA IS AKTÍVAN “JELÖLI ” A DOLGOKAT.

AZT HALLOTTAM, HOGY ILYEN IDŐS CICÁKAT MÁR NEM LEHET IVARTALANÍTANI. EZ IGAZ?
(HA IGEN, MIT LEHET TENNI A “SZAGOSÍTÁS” ELLEN ?)

A MÁSIK EGY IVARTALANÍTOTT NŐSTÉNY. LEGALÁBB 10 ÉVE AZ UTCÁN ÉL. SZÉP, TISZTA TARKA CICA VOLT, NOVEMBERIG. AKKOR AZT VETTÜK ÉSZRE, HOGY VÉRZIK A HASA RÉSZE: EGY KERESZT ALAKÚ VÁGÁS VOLT RAJTA: ÚGY NÉZETT KI, MINTHA VALAKI ÉLVE FEL AKARTA VOLNA BONCOLNI !!?? SZERINTEM HÚSIG HATOLT.
A MENHELYIEK 1-2X PRÓBÁLTÁK BEFOGNI, DE SAJNOS NEM SIKERÜLT. AZÓTA FÉL: HA LÁTJA A HORDOZÓT VAGY RONGYOT, MÁR SPURIZIK IS.
VISZONT MOST MÁR TELJESEN MEGFEKETEDETT NEKI A SEBE ÉS VALAMI KEMÉNY KI IS ÁLL BELŐLE KÖZÉPEN. ÉS GENNYEZIK. SZEGÉNY ELÉGGÉ SZUTYKOS ÉS BÜDI IS MÁR ÉS BIZTOS FÁJ NEKI , LÁTSZIK A SZEMÉN, DE AZ IS, HOGY NAGYON ÉLNI AKAR. (ÁLLÍTÓLAG OLYKOR SÍR IS.)
MIT GONDOL, MI LEHET VELE?

ELVILEG A MENHELYIEK ÁLLNÁK AZ ORVOSI KÖLTSÉGEKET, HA VALAHOGY BE TUDNÁNK CSERKÉSZNI, DE SENKI SEM MERI MEGFOGNI A HASÁT, MÁSKÉPP MEG NEM TUDJUK ELKAPNI. KISSÉ FELPÚPOZVA JÁR – GONDOLOM A “KINÖVÉS ” MIATT – AZ TÉNYLEG LEHET A GYOMRA?? – , DE GYORS. NEM LEHETNE VALAMIVEL ELBÓDÍTANI? NEHEZEN ESZIK, DE VALAMI POR ESETLEG AZ ÉTELBE? VALAMI, AMI GYORSAN HAT, NEHOGY ELFUSSON, AZTÁN MESSZE ALUDNA BE, AHOL BÁNTANÁK. MÁR ÍGY IS SOK AZ ELLENSZENV.
JÖN A NYÁR, ÉS JÖNNEK A LEGYEK. AGGÓDOM..

VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

TISZTELETTEL:

SZEG-HÓ BALÁZS

Egy lakásban élő, ivartalanított, rendszeresen védőoltásokban és parazitamentesítésekben részesített, helyesen táplált cica jó eséllyel megéri a 20 év feletti életkort. Egy nem ivartalanított. rendszeresen nem oltott, nem parazitamentesített, utcán (korábban esetleg egy ideig  lakásban) élő sorstársnak erre gyakorlatilag nincs esélye. Egy 8-10 éves utcai harcos már sokszor igazi matuzsálemnek számít. Viszont egy akárhány éves az ivaros kandúr, állatorvosi vizsgálatok, és a kockázatok felmérése után, több odafigyeléssel, monitorozott altatógázos narkózisban igen alacsony kockázatokkal  altatható, operálható. A nem fiatal kandúr ivartalanítása mellett a védőoltásokat, parazitamentesítést is érdemes lenne elvégeztetni, esetleg gazda is kerülne neki, vagy a menhely gondjaiba vehetné – és így a cica remélhetőleg még évekig élhetné nyugdíjas éveit.

A hasi sérüléssel tengődő, halódó nőstény cica miatt is teljesen jogos az aggodalma. Abban nincs értelme belemennem, hogy “csak” bőrsérülés, vagy előesett hasi szerv is lehet-e a sérült területen, azt sem tudom kitalálni, hogy emberi gonoszság, vagy más baleset (jármű, kutya …) okozta-e a sérülést, de véleményem szerint ez nem is a legfontosabb. A cicát be kell fogni, el kell juttatni jó felszerelt állatorvosi klinikára, ott derülhetnek ki az esélyei, és a megoldások. Ha a Google-ba beüti a “macska csapda” kereső szavakat, meg fog lepődni, hogy mennyi megoldás közül (akár bérelhet is) választhat Ön, vagy a “menhelyesek”.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993