CKD macska

2021.12.08.

Kedves Doktor Úr/Nő!

Szeretném a szakvéleményét megkérdezni vesebeteg cicámmal kapcsolatban.

A cica:
Kb. 11 éves (kora becsült, 8 éve hoztam menhelyről), hamuszürke ivartalan nőstény; FeLV és FCoV pozitív; jó étvágyú, emésztése rendben, vérnyomása jó. Sokat iszik, vizelet normális mennyiségű.

2 éve indult el nála a krónikus vesebetegség, amire valószínűleg a magas fehérjetartalmú Virbac táppal rá is segíthettem. Akkor azonnal átálltunk diétás tápra: Hill’s K/D-t eszik 80 %-ban. (Többi esetben Royal Canin Renal tápot kap. Kattovit, Calibra, Trovet, Happy Cat vesés tápokat nem annyira szereti.)

Időnként hány, főleg vizeset, néha sárgásabbat. Van, hogy hetente 4-5x is, van, hogy hetekig nem hány. Friss vizet, friss füvet, többször kevesebb ételt kap, 95 %-ban szárazat, időnként vesés nedveset (Hill’s, RC, Applaws senior, Pro Plan vesés).

Kiegészitők, amiket kap:
Vetri DMG 0.5 mL/nap
Ipakitine és Renal P por (napi 2x, reggel, este felváltva)
Vetri Renal essentials for cats tabletta (napi 2x)
Energyvet Probiotikum és emésztő enzim (napi 1x)
Quamatel mini, 4-5 naponta 1 tabl.
/Néha: Q10 és Vetri Cardio Strength tabl./

Van Renal N porom és Energyvet idült vese csomagom is ( https://energy-vet.hu/kutya-macska-termek/idult-veseelegtelenseg-kiegeszito-kezelesere-csomag/ ), azonban utóbbitól hányt, lehet megterheltem vele a pocakját, nem voltam fokozatos, ezeket egyelőre nem adom.

2020 óta 2 évente kap oltást. Ez idáig nagykombit adattam amiatt, mivel egyes tanulmányok szerint javíthat (de max. nem árthat) a leukózisos állapotán, majd tavaly már kiskombit kapott.

Szeretném megkérdezi Öntől, hogy véleménye, tapasztalata szerint mit tudnék még tenni érte, mit adhatok még neki vagy mit hagyjak el, miben javasolt esetleg szünetet tartani, hogy az állapota ne romoljon, ha már visszafordítani nem lehet? Az ár vagy a nehéz/külföldi beszerezhetőség nem akadály.

Csatoltan küldöm az utóbbi 6 év főbb veseparaméter összegzését. (T4 saját monitorozásra van benne, mert egyszer alacsonyabb volt.)

Hálásan köszönöm!

Láthatóan sok odafigyeléssel, áldozatvállalással 2 éve sikeresen lassítják a krónikus veseelégtelenség lezajlását, rosszabbodását.

Én legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy a vér karbamid, kreatinin és foszfor értékek mellett érdemes lehet a cisztatin c, SDMA értékek nyomonkövetése is, valamint vizelet paraméterek (fehérje, kreatinin, UPC) nyomonkövetése is, mert így pontosabban megítélhető lenne a veseelégtelenség súlyossága. Érdemes lehet a májparaméterek, glükóz és fruktózamin, hematológiai értékek, vizelet üledék … ellenőrzése is, hiszen a már diagnosztizált betegségek  nem zárják ki,  sőt segítik az idősödő szervezetben más betegségek megjelenését is, és ezeket is érdemes lehet minél korábban észlelni.

A krónikus veseelégtelenség kezelésében a későbbiekben szükség lehet más hatóanyagok (pl.:benazepril-hidroklorid) alkalmazására is, de ahogyan az eddigi gyógyszerezés kezelést és diétát, a továbbiakat is kezelőorvosával érdemes egyeztetni.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993