Csak egy kérdés

2021.07.20.

Tisztelt Állatorvos!
A kutyák hüvelydaganatáról rendkivül kevés infót lehet találni a neten más daganatos megberegedésekhez képest.
Én azt szeretném kérdezni, hogy ez a daganatféleség ivartalanított vagy ivaros szukák körében fordul elő gyakrabban?
Ha lehet ilyen tendenciát megfigyelni.
Volt egy ivartalan szuka kutyusom, aki 7 évesen limfóma miatt távozott, minden.kezelés ellenére, akkor azt hallottam, hogy a linfóma ivartalanitott szukák körében gyakoribb.
Mi a helyzet a hüvelydaganattal? Köszönöm a választ

“Csak egy kérdés”-e bőven meghaladja az állatorvos válaszol rovat műfaji kereteit, főleg nehéz a helyzetem mivel nem tudom, hogy minek kapcsán foglalkoztatja ez a kérdés, de próbálok valamiképpen válaszolni.

Valóban több tanulmány is megerősíti, hogy a lymphomák ivaros szukákban ritkábbak, mint ivartalanított nőivarú egyedekben. Némileg hasonlóan, az emberi lymphoma eseteknél is ugyanabban a korosztályban a lymphomák gyakoribbak azon hölgyekben,  akiknél már beköszöntött a menopausa, mint akiknél jelen van még a ciklus.  Sajnálom, a korábbi fatális lymphomás esetüket.

A hüvely tumorok az emlőtumoroknál jóval ritkábbak, de szukákban a 2. leggyakoribb ivarszervi tumor, tehát a petefészek- és méh tumor incidenciát pl megelőzi. A hüvelytumorok túlnyomó része jóindulatú (fibroma, leiomyoma …), az időben diagnosztizált esetek operábilisak. A hüvelytumorok sebészeti eltávolítása mellett, ha ivaros a kutya, akkor a petefészkek és méh eltávolítása csökkenti a recidívák esélyét. A rosszindulatú hüvelytumorok (carcinoma, sarcoma) az összes hüvelytumorok kb 10-20%-a. A 30 éve, vagy még korábban gyakori TVT (transzmisszibilis venereális tumor, vagy Sticker sarcoma) manapság már Magyarországon is igen ritka, mi pl évek óta nem találkoztunk ezzel az esettel, míg 30 éve pályánk elején rendszeresen diagnosztizáltuk és operáltuk, kezeltük is  a Sticker szarkómás hüvelydaganatokat. Irodalmi adatok szerint, amit saját tapasztalataink is megerősítenek, a jóindulatú hüvelytumorok inkább az ivaros egyedekben, míg  a jóval ritkább rosszindulatú hüvelytumorok inkább az ivartalanított szukákban jelentkeznek.

A szuka kutyapopuláció túlnyomó része fiatal korában ivartalanított, ez az arány itthon is évről-évre növekszik – ezért a jellemzően középkorú ill idős egyedekben jelentkező daganatos megbetegedések eseteinél az ivartalanított szukák nagyobb számban szerepelnek a statisztikákban, hiszen többen vannak ivaros társaiknál.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993