Csontdaganat

2020.01.06.

Tisztelt Doktor Nő!
Igor kutyám egy 7 éves Moszkvai őrkutya. Kb 1 hónapja sántítani kezdett a jobb első lábára. Karácsony előtt elvittem rendelőbe, ahol a röntgen alapján rosszindulatú csontdaganatot mondtak. Azóta fájdalomcsillapítót és egy Neogrand 800 mg (napi kétszer) gyógyszereket kap. Viszont egyre jobban sántít sajnos.
Pár napja azon gondolkodunk a családdal, hogy lehet érdemes lenne megpróbálni a lábamputációt.
Ezzel kapcsolatban két dologtól félek:
1. A kutya mindkét hátsó lába diszpláziás. Félő, hogy nem bírná a kieső láb okozta plusz terhelést.
2. Az amputációval csak kis időt nyerünk és a kutyát ugyanúgy hamarosan el kell majd altatni, mert a daganat kiújul vagy már most áttétes.
Kérdezném Öntől, hogy vannak e tapasztalataik hasonló esetekből?
Válaszát köszönöm!
Tamás

Sajnos van bőven tapasztalatunk a csonttumorok diagnosztikája és kezelése területén. A röntgen és a klinikum (7 éves, óriástestű kan, tüneti kezelés ellenére fokozódó sántaság …) alapján sajnos majdnem bizonyosan rosszindulatú csontdaganat, oszteoszarkóma jelentkezhetett a kutyán. Ezek a tumorok sajnos a tünetek jelentkezésekor már általában áttéteket képeztek a szervezetben, legtöbbször a tüdőben. Ez azt is jelenti,hogy az az amputáció és kiegészítő kezelések (kemoterápia, immunterápia, sugárkezelés, hypetermia ….)  is “csak” fájdalomcsillapító illetve a betegség lezajlását lassító célkitűzést valósíthat meg. Az amputációból való felépülés atletikus alkatú, fiatalabb, jó keringéssel és ízületekkel rendelkező egyedekben gyors, míg idősebb, elhízottabb, esetleg szívbeteg, súlyos ízületi elváltozásokkal küzdő egyedekben sokkal nehézkesebb lehet. Az Önök Moszkvai őrkutya kanja már nem fiatal, de esetleges elhízottságáról, keringésének és ízületeinek állapotáról semmi információnk nincs.

A kutya betegségét és annak előrehaladottságát, valamint esetleges társbetegségeit – és ezzel bármilyen kezelés várható eredményességét – szövettani vizsgálattal, és egésztest 3D képalkotó vizsgálattal lehetne megtudni.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993