Cukorbeteg kutya kezelése

2022.04.14.

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!
8 éves rottweiler kutyámat januárban súlyos csontosodási és izületi probléma miatt nagy dózisú Medrol szteroiddal kezeltek, aminek szövődménye súlyos hasnyálmirigy gyulladás (nagyon rossz májértékek) és eből kialakult cukorbetegség lett. Először antibiotikumos kúrával próbáltak segíteni a hasnyálmirigy gyulladáson, majd mikor már meg tudtuk oldani a felügyeletét, nagyjából egy hónapja elkezdtük az inzulin adását. Jellemzően 20-22 volt a cukra, 12 egység Caninsulinnal kezdtünk. Ezt egy hét elteltével 18, majd újabb hét múlva 24 egységre emeltek. Nagyjából 2 hete nem változtak az értékek 15 volt a legjobb érték. 2 nap kihagyással (Somogyi effektus kizárása miatt) újrakezdtük 24-gyel majd ezt emelték 36-ra. Ami nagyon furcsa, hogy a vércukor mindig az inzulin beadását követő 12 órával a legalacsonyabb, majd pont a hatóidő csúcsán mérjük a legmagasabb értékeket, tehát mindig pont az ellentéte az elvártnak. Éhgyomri 15-16 után, etetés majd inzulin beadást követő 4-6-8 órában 22-25 értékeket mérünk. Szeretnék tanácsot kérni mi okozhatja, hogy pont ellentétesek a mért értékek az elvárttal, akkor magas, amikor az inzulinnak le kellett volna vinnie. Probléma ez a napközbeni nagy ingadozás? A kutya súlya (eredetileg 60 kg volt) jelenleg 52 kiló. Mi lenne az átlagos adag ekkora testsúly esetén? Diabetikus gyógytápot és konzervet kap, kis főtt hússal kiegészítve alkalmanként. Sajnos az MRI vizsgálat során egy lépdaganatot is találtak nála, ami egyelőre a cukorbetegség miatt nem műthető. Sajnos sok betegsége van, de jelenleg a vércukorszint beállításával nem boldogulunk, és nagyon félek, hogy ez további szövődményekhez fog vezetni nála. Válaszát előre is köszönöm.

Nem lehet általános Caninsulin adagot, sem általános okos tanácsot adni a kutya kezelésével kapcsolatosan. A legrosszabb amit tehetnénk, hogy az esetet, a beteget ilyen kevés ismert adat (mint amit én tudok) alapján adott “tanács” alapján kezdenék el kezelni.

Leírása alapján még az sem zárható ki, hogy másodlagos cukorbetegségről van szó. Érzésem szerint elképzelhető, hogy a kutya Cushing beteg, de a léptumor (és esetleges áttétek) is nagymértékben súlyosbíthatják a tüneteket, nehezíthetik a beteg stabilizálását. A közeledő húsvéti ünnepek miatt is nagyon fontos lehet friss, széleskörű labor alapján stabilizálni a kutyát, amit legnagyobb eséllyel kezelő orvosa tud megtenni, a legkisebb eséllyel pedig egy internetről származó ötlet segíthet.

Nagyon remélem, és drukkolunk, hogy sikerrel járjanak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993