Cushing kór

2020.11.17.

Tisztelt Doktornő! Van egy 11 éves keverék kutyusom. Több vizsgálaton átesett mostanában kitelt has miatt. A hasa kb 3 éve kezdett látványosan nőni. Súlya nem jelentősen változott. Szív ultrahang és ekg rendben. Vizelet rendben. Hasi ultrahang a májon látott pici meszesedést. Vérvizsgálat magas alp és atp szintet mutatott. Vizelet kortizol vizsgálat 38as eredmény. Cushing gyanú merült fel. A kérdésem az lenne, ha nem tudom sajnos kifizetni a gyógyszert amivel kezelni kellene akkor mi fog történni a kutyával? Milyen tünetek várhatóak? Meddig élhet így? Hogyan tudok neki segiteni a gyógyszeren kívül? Most jókedvű, aktív és jóetvágyú kutyus. Hangulata sem változott.
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

A Cushing a mellékvesék túlműködésén alapuló idült endokrin betegség, ami elhanyagolt, kezeletlen esetekben súlyos elhízáshoz, és  ehhez társuló metabolikus eltérésekhez, májelégtelenséghez, keringési zavarokhoz vezet. A betegség lezajlásának idejét a kontrol vizsgálatok eredményei alapján lehet csak megítélni, sok kutya beteg évekig húzza kezelés nélkül is. A leginkább feltűnő klinikai tünet az elhízás mellett a gyakori vízivás és vizeletürítés szokott lenni.

A Cushing perifériás formáját egyoldali mellékvese  tumor okozza, ezek az esetek sebészeti megoldással sokszor véglegesen meggyógyíthatóak. A betegség perifériás, vagy centrális formájának elkülönítését provokációs labortesztekkel és képalkotókkal (ha az ultrahang nem egyértelmű, akkor CT) lehet elvégezni.

Leírása és az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a Cushing betegség nagy valószínűséggel kimondható, de érzésem szerint a formája és a súlyossága talán nem megállapított. A betegség hosszútávú (életfogytiglan tartó) gyógyszerezése és a kontroll vizsgálatok valóban nem olcsó, de a sebészeti megoldás alternatíva lehet, és teljes gyógyulással kecsegtet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993