Daganat

2023.05.11.

Tisztelt Àllatgyógyàszati Központ !

A 11 éves kutyànknak lassú lefolyàsú szarkómàt àllapìtottak meg.A szàjàn talàlható,és màr elég nagy területen,kifekélyesedett neki,a nyakàn a nyirokcsomó megnagyobbodott.
Közérzete,étvàgya jó,szaladgàl.
Sajnos nem lehet műteni.
A kérdésem az lenne hogy mikor jön el az idő amikor az elaltatàs mellett kell dönteni?
Nagyon nehezen szànjuk rà magunkat.
A màsik kutyànk nyalogatja a fekélyt,ami néha levedzik is.Ettől lehet ràkos a màsik kutya is?Valamilyen módon veszélyes lehet rànk is?
Köszönöm vàlaszukat!
Mónika

Általánosságban, ha egy daganatos betegség sebészeti beavatkozással nem kezelhető eredményesen, a gyógyulás, vagy jelentős állapotjavulás reményében, úgy előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés (kemoterápia), sugárkezelés, immunterápia, vagy kombinált onkológiai kezelés szóba jöhet még.

Az eutanázia idejének megállapítása mindig egyéni (tulajdonostól is függő) és egyedi (állat betegtől is függő). A néhány sokat emlegetett klinikai támpont (csillapíthatatlan fájdalom, szenvedés, étvágytalanság, érdektelenség/apátia, mozgásképtelenség,  “rossz életminőség” …) leírása alapján nem áll fenn. A váladékozás, sipolyozás az állat és környezete szempontjából is kellemetlen, nehezen kezelhető és elfogadható fejlemény, sok esetben ez jelent a tulajdonosok számára tolerálhatatlan állapotot, és döntenek az eutanázia mellett. Az eutanázia időpontját a gazdik kezelőorvosukkal való konzultáció(k) és vizsgálatok eredményei alapján tudják eldönteni, de ez a döntés igazán nem könnyű, és nem kevés szubjektív szempontot is tartalmaz. Én biztosan nem tudok annyit erről az esetről, hogy egyértelmű tanácsot adhassak eutanázia mellett, vagy annak ellenében.

A kutya daganatos betegségei közül csak egyet ismerünk (Sticker sarcoma, vagy TVT) , ami fizikai kontaktussal átkerülhet, átoltható másik egyedre. Más daganatok esetében a daganat átoltása nem jelent veszélyt másik kutyára vagy emberre – de az elhalásos, fertőzött tumorról bakteriális fertőzés kialakulhat emberen és állaton egyaránt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993