Daganat

2024.01.09.

Tisztelt Doktornő!

Novemberben a kutya kozmetikus vette észre, h a kutya fenekén kemény kiterjed nagy dudor van, kistelepülésen élünk, az állatorvos látta, megállapította nem bűzmirigy probléma, kapott szteroid injekciót, talán mintha picivel kisebb lett volna a duzzanat akkor. De egyre pirosabb a vegbél alatt 4 oranal a terület es csúcsosodik kifele a bőr. Kép dec 20-án készült, azóta pirosabb a dudor már vegbelnyilas 4 oranal. De kiterjedt nagy csomó van a bőr alatt jobbra a farok felé is. A kutya ivaros szuka es cukorbeteg( inzulint kap 2 éve) 12 eves lesz idén. Itteni orvos nem műt, uh tanácstalan vagyok, de egyre jobban érik a daganat es mintha hamarosan ki akarna fakadni.
Orvos vegbelmirigy tályogra gyanakodott , de igazából nem tudott mit mondani rá..

Nem tudom hogyan tovább a kutya nem fiatal cukros is.. Helyi orvos még annyi mondott, ha kifakad keressem meg es kitisztítja majd a sebet.

Köszönöm.

Ránézésre természetesen nem lehet eldönteni, hogy a látható, tapintható duzzanat tályog, gátsérv, vagy daganat-e, de a gyors növekedés, és a farok felé is megjelenő duzzanat valószínűsíti, hogy daganatról van szó.

Diagnózis nélkül lehetetlen megítélni a betegség várható lezajlását, és még kevésbé lehetséges kezelési módszert ajánlani.

Megértettem, hogy a kutya nem fiatal, és komoly alapbetegséggel (cukorbetegség) is küzd, de akkor is a kutya onkológiai kivizsgálása ajánlott, hogy kiderülhessen, van-e esélye a gyógyulásra, vagy a betegség lezajlásának lényeges lassítására. A legjobb esélyei természetesen hónapokkal korábban, a duzzanat felfedezésével egyidőben lettek volna, de talán még most sem reménytelen az ügy. A kivizsgálásnak fontos eleme a citológiai/szövettani eredet tisztázása, de nem lehet nélkülözni a képalkotó vizsgálatokat sem, ami ideális esetben egésztest 3D képalkotó lenne.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993