demencia

2023.04.26.

Kedves Doktor Úr!
16 éves bichon havanese (ivartalanított, kan) kiskutyánkon egyre erősebben jelentkeznek a demencia tünetei, mostanában már nagyon kevés tiszta pillanata van. Édesanyám gerincbetegsége miatt egy hónapja nálam van. Mivel dolgozom, naponta két-három alkalommal (korán reggel, délután és este) tudom fél-fél órára levinni sétálni. A szobából a lépcsőkön keresztül egészen a társasház mögötti parkig kézben viszem ki, mert nem hajlandó menni. A parkban is csak áll (vagy leül), időnként tekergeti a fejét jobbra-balra, mintha nézelődne. Néha próbálom lökdösni/elindítani a fenekénél fogva vagy a nyakán lévő pórázát húzva, de annál inkább lecövekel, betámaszt (de volt már párszor, amikor 20-25 perc után elindult, szaglászott, körbe-körbe mászkálva). Lent (mostanában) nem pisil, nem kakil, viszont ahogy felviszem, pár percen belül a szőnyegen a folt, vagy hazaérve a kiscsomag. Bármit csinál, nem kiabálok vele és nem ütöm meg, inkább (ettől függetlenül) gyakran megsimogatom. A szobában sokszor sétálgat, próbál elbújni, aztán összegömbölyödik aludni. 1-2 naponta előfordul, hogy fáj a feje, ilyenkor pár percre felélénkül és a szőnyegbe nyomja a feje tetejét. Reggelente nem tudom megetetni, megitatni, mert elfordul, hátrál, és egész nap nem eszik és nem eszik, és valamikor délután vagy este tudok belediktálni egy kevés kenőmájassal, hússal ízesített száraztápot (bárányos-rizses Select Gold), ami után már elfogadja a vizet. A testsúlya 7-7,5 kg körül van, nem sovány (régebben azért ennél jóval többet evett). A gyógyszereit (Aktivait, Karsivan, DMG/B12/taurin tartalmú folyadék, Hepapet Plus) is ilyenkor tudom csak beadni (kenőmájasba csomagolva). A májvédőt két hete kapja az emelkedett májenzim értékei és az ultrahanggal talált 1,3 cm-es góc miatt.
Azt szeretném megkérdezni, hogyan tudom rávenni, hogy egyen, igyon, és amikor leviszem sétálni, elvégezze a dolgát, illetve van-e még olyan gyógyszer, ami javíthat az állapotán?
Köszönöm

Leírása alapján készséggel elfogadom, hogy demenciája (is) van az öreg ivartalanított kan havanese kutyának, de én sajnos nem tudom, hogy mennyire rosszak a májparaméterei, az ultrahangon látott góc mi lehet (hyperplázia?, jóindulatú tumor?, rosszindulatú tumor? …???) sem arról, hogy a leírt észrevételei mióta jelentkeztek a kutyánál, folyamatos rosszabbodást mutatnak-e, stagnálnak, vagy esetleg javultak-e a leírt gyógyszeres kezelésre.

Én akár azt is el tudom képzelni, hogy a demencia mellett, szívelégtelenség, vagy jelentős fájdalmat okozó ízületi elváltozások, vagy malignus daganat(ok), vagy vakság/süketség is okozza, vagy súlyosbítja a tüneteket. Azaz, lehet, hogy szívre ható gyógyszerrel vagy fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő vagy stresszoldó/nyugtató, vagy más szerrel lehetne javítani a helyzeten, vagy  esetleg olyan késői, előrehaladott betegséggel küzd a kutya, amit nem lehet elfogadható eredménnyel kezelni.

Érezhetően részletesen igyekezett leírni a helyzetet, de én ennek ellenére nem tudok eleget az esetről ahhoz, hogy megalapozott tanácsot adhassak. Állatorvosa nyilván lényegesen többet tud a kutyáról, esetleg lehetősége van további vizsgálatokat ill. kontrolvizsgálatokat is végezni, ezért az ő tanácsai alapján jobb eséllyel lehet dönteni a kutya további kezelését illetően.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993