Döme

2020.06.04.

Üdv.!
9 éves cicám pár hete kezdte, hogy 4 naponta ugyan arra a helyre (előszoba cipők alá) pisil, igen nagy mennyiséget. Állatorvosnáll jártunk, szervi baj nincs! Cipőket, papucsokat, cserélgetjük, nincs konkrét cipő ami zavarná!
Mit tehetünk?
Várom válaszukat előre is köszönöm szépen!

Ha úgy szeretné, én elfogadom, hogy nincs szervi baj, de kíváncsi lennék, hogy milyen vizsgálatok voltak és milyen eredmények születtek a 9 éves, ivartalanított, oltott Main coon kandúr esetében.

Tehát egy makkegészséges cica akkor vesz fel a leírtakhoz hasonló rendellenes viselkedést, ha neki valamilyen új és nem tetsző élethelyzet (költözés, új négy- vagy kétlábú családtag, lakás átrendezése, új táp, új bútor, növény, vegyszer, parazita ellenes szer  … szomszéd … ) áll elő. Remélem, hogy a felsorolásból annyi látszik, hogy nem csak magától értetődő, könnyen kitalálható okokról lehet szó, és ha meg is lenne ez a (feltételezett) ok, sokszor akkor sem egyszerű ezeket megváltoztatni, a zavaró élethelyzetet megszűntetni. Ezekben az esetekben van, hogy segít ha a cicával többet és több türelemmel, szeretettel foglalkozunk – és előfordul, hogy segít valamilyen enyhe nyugtató, szorongásoldó szer (pl.: Feliway párologtató, vagy gyógynövény hatóanyagtartalmú szerek …) alkalmazása.

Mivel ez alapvetően egy állatorvos válaszol rovat, és nem tudom, milyen vizsgálatok történtek, azok milyen eredménnyel zárultak, ezért le kell írnom, hogy a leírt jelenséget legtöbbször a macskák ún alsó húgyúti betegsége (FLUITD) okozza, aminek kizárására legalább vizelet laborvizsgálat szükséges. Sajnos azonban ezen kívül is számtalan fájdalommal, diszkomfort érzéssel, lázzal járó betegség is okozhatja a leírt megfigyelést, ezért a cica részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet/széklet labor, képalkotók …) szükséges. Nem ritkán meglepő és nem egyszerűen kizárható betegségek (ízületi degeneráció, parazitózis, máj/vese elégtelenség, szőr labda, endokrin-, onkológiai betegség …) derül ki egy alapos és részletes kivizsgálás során. Nyilván ezek egyikét sem kívánom én sem a Döme cicának, de azt Önnel és állatorvosával együtt én is szeretném, ha kiderülhetne az ok, és megoldást találnának a problémára.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993