Dudor a kiskutya hátán

2022.08.09.

Üdvölet . Mi lehet az oka , vagy meddig várjak? A kiskutya egy törpe tacskó lassan négy hónapos , 7 hó 13 án megkapta a csippet és az első veszteség elleni oltását, egy másfél hétre egy kisebb dudort fedeztünk fel a dal lapockája fölött , néhány napot vártunk de mivel a dudor növekedett elvittük a dokihoz aki oltotta ő azt mondta ez egy régi dolog több hónapos biztosan az anya ráharapott , kétkedve fogadtam a válasz , a kutyán nem volt elötte semmi ilyesmi ! Voltam vele egy másik dokinál konzultácion , ő azt mondta , hogy az oltás tol van , várni kell 1-2 hetet és elmulik, lassan kisebbednie kell, ez volt másfél hete , azóta kétszer akkora már a dudor mint egy szilva nagyságú , ön mit javasol? Vagy mit tanácsol nekem milyen irányban menjek tovább ? Mennyi idő amir egy oltásnak ha ez az elmúlik a duzzanata? Csinálok képet . Köszönöm a választ.

A képen látható duzzanat valóban nagy valószínűséggel oltás utáni gyulladásos reakció lehet, ami főleg egy rövid szőrű, vékony bőrű kutyán tud feltűnő lenni. Teljesen hasonló módon tud azonban kinézni egy bőrön átható sérülés (tüske, rót, karom … ) által okozott tályog, vérömleny is, de kölyök kutyákon előforduló daganat (juvenilis histiocytoma) is hasonló módon nézhet ki.

Ha maradunk a legvalószínűbb oltási reakció utáni gyulladásos szöveti reakció teóriájánál, úgy annak sorsa is többféle lehet. Az esetek döntő részében az oltási reakció miatt kialakuló ödémás területben, vagy savós folyadékgyülem napok, néhány hét alatt felszívódik. Ez nem mindig következik be, mert a helyeződéstől függően eltérő keringési viszonyok ezt nem mindig teszik lehetővé. Néhány esetben a folyadékgyülem hosszabb ideig, hónapokig fennmarad (feltörhet, elfertőződhet, tályoggá alakulhat  …) vagy gyulladásos szövetszaporulattá alakulhat.

Ha a duzzanat már lassan egy hónapja jelen van, úgy érdemes lehet állatorvosának megvizsgálnia a kölyköt. Ha folyadék tartalmú a duzzanat, úgy tűvel leszívható a tartalom, az eltávolított folyadék citológiai vizsgálata is egyszerű, a lenyírt bőrterületen gyulladáscsökkentő szerek alkalmazhatóak, és az esetek nagyobb részében meg is oldódik ezzel a probléma. Előfordul, hogy a folyadék eltávolítást néhány alkalommal meg kell ismételni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993