Dudor a macska hasában

2024.04.05.

Tisztelt Doktornő!
A cicám hasában(oldalában) találtam egy kemény csomót, jobb oldalon, közvetlenül a bordák után érezhető, de nem mindig. Mind a két oldalon olyan mintha lenne egy nagyobb duzzadt valami, de a jobb oldalon ez a kemény csomó van hogy kitüremkedik vagy kiemelkedik, de van , hogy nem tapintható.. A macska hasát is keményebbnek érzem és mintha nagyobb lenne. Előfordul, hogy az ivarszerve váladékozik is egy kicsit. Nincs ivartalanítva és ez a legutóbbi tüzelés(4-5 hete) után jött ki. Biztos, hogy nem terhes. Eszik, iszik, mozog, de fogyott valamennyit. Kicsit mintha többet aludna és lassabb lenne. Néha úgy tűnik, hogy fáj a hasa, bár ezt nehéz megítélni egy macskánál. Van, hogy ha megtapintom ezt a dudort, akkor morogni kezd. Reménykedem, hogy idővel magától rendbe jön. Ön mit gondol, mi lehet a probléma a cicámmal? Nagyon örülnék, ha tudna nekem ebben segíteni. Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel Horváth Edit

Leírása alapján nem lehet kitalálni, hogy időnként miféle terimé(ke)t tapinthat a cica hasüregében (?), vagy hasfalában (?).

Azonban egy 10 évesnél idősebb, ivaros, oltatlan, kijáró nőstény macska esetében, akinél ráadásul észrevette váladék megjelenését is a hüvelynyílásban, és fájdalmat is jelez, biztosan nem helyes a csodára várni.

Ha valamiért muszáj lenne tippelnem, úgy azt mondanám, hogy ivarszervi daganatos, és/vagy gyulladásos (pl petefészek és/vagy méh daganatok, ciszták és/vagy pyometra) megbetegedéssel küzdhet a cica. A  leírtak alapján nem kizárt, hogy egynél több bajjal is szembe kell nézniük.

Szerencsére azonban nem kell tippelnem, hiszen a cica részletes állatorvosi kivizsgálásával pontossá válhat a tünetek háttere, és ezzel az esélyek és megoldási lehetőségek. Önnel és állatorvosával együtt remélem, hogy megoldható problémával állnak szemben, de ez csak a kivizsgálások után derülhet ki.

Ha túljutnak a mostani kalandon, úgy érdemes lesz a cica védőoltásait és folyamatos parazitamentesítéseit rendezni, valamint (ha a megoldás nem foglalja magában) úgy a cica elmaradt ivartalanítását is elvégezni, mert ellenkező esetben a problémák ismétlődhetnek, állandósulhatnak.

https://kisallatbudafok.hu/allattartas/macskagazdaknak/

A vizsgálatokat és az eredmények alapján történő kezeléseket és akár műtéti beavatkozást semmiképpen nem pótolhatja, de a felépülést segíti, gyorsítja az Immunorm szirup-pal történő kiegészítő kezelés

https://fitovet.hu/termek/immunorm-szirup/

vagy a diagnózistól függően esetleg más Fitovet gyógynövény hatóanyagú termékek is:

https://fitovet.hu/termekeink/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993