Dusty

2023.02.21.

Tisztelt Doktor Hölgy, Úr!

A kutyám nagyon fél egyes helyzetekben. Ez jellemzően erős hang, sötétben őt zavaró hang pl. erős szél keltette zajok. Már régebb óta éjszakára be van engedve a kazánházba. Egyes helyzetekre úgy reagál, hogy az már magára veszélyes, kerítést rágott át, lindab lemezzel sértette meg magát, üveget tört be. Egész nap szabadon van a kertben, este egyszer sétálunk 40 percet. Ilyenkor nagyon agresszív más állatokkal, bár itt egy kis eredményt azért sikerült elérni. De még így is nagyon kell figyelnem séta közben, hogy lehetőleg ne találkozzunk más jószágokkal. Jellemzően egyedül van, mert dolgozunk. Este tudok vele lenni. Egyébként nagyon értelmes, sok mindent megtanult, amit más kutyák nem tudnak. Ha kinn vagyok vele a kertben szinte mindig egy-egy tárgy körül szaladgál körbe-körbe. Amikor egyedül van ezt nem teszi, szoktam ablakon keresztül figyelni. Őt zavaró hangra (fűnyíró, fűrész) hasonló nagy tempójú körbe szaladgálással reagál. Amikor vihar van még a lakáson belül is elképesztő dolgokat csinál egyedül, sokszor sértette meg már magát, pl. fel akart mászni lehetetlen helyekre. Ha van vele valaki a mennydörgést fel sem veszi, legalábbis nincs jele. Utóbbi időben kétszer is be akart jutni a házba, üveget betörve. Az alomból ahonnan vásároltam egyedül volt, testvéreit állítólag külföldre vitték kiképzésre. Őt itt hagyták. Nem tudom, hogyan segíthenék rajta, kérem, ha tud adjon tanácsot. Már gondoltam, hogy talán nyugtatóra lenne szüksége, de önveszélyessége miatt felmerült, hogy meg kellene kötnöm. Helyi állatorvosi rendelő olyan forgalmat bonyolít, hogy nem tudom szóba állnának-e velem, vagy lenne-e idejük mélyebben foglalkozni a dologgal. Mindenesetre félek, hogy előbb-utóbb végzetes sérülést okoz magának. Az nagyon fájna nekünk. Köszönöm szépen, ha elolvassák, még jobban, ha segíteni is tudnak. Tisztelettel: Dusty gazdája.

Leírása alapján elképzelhető, hogy idegrendszeri zavarral küzd a fiatal felnőtt kan német juhász, még az sem kizárt, hogy idővel epilepsziás tüneteket is fog majd mutatni. Akár ezt is lehet kezelni nyugtatókkal, ha nem is állandóan, de vihar, tüzijáték  előtt.

Nagyszerű lenne, ha nem erről lenne szó, hanem mondjuk endokrin betegség (hyperthyreózis, tesztoszteron túltermelődés …) okozná a túlfűtöttségét, agresszióját. Ez utóbbi zavarokat lehet vizsgálni, ki lehet mutatni, és amennyiben bebizonyosodik, hogy erről van szó, úgy ezt lehet kezelni, akár rendeződhet is a probléma.

Akármennyire elfoglalt is a helyi rendelő, érdemes lenne akár ezzel az előzmény leírással, egy-egy videóval megkeresni őket és egyeztetett időpontban megkezdeni a Dusty kivizsgálását.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993