Egészségügyi

2020.08.06.

Tisztelt Doktornő!

13 éves cocker spánielem jobb szeme felett egy kisebb kinövés jelent meg kb 1 évvel ezelőtt… (mellékelt kép mutatja)
Többször voltunk állatorvosnál de itt Szlovákiában letudnak azzal, hogy ha a kutya nem bántja akkor ne csináljunk vele semmit. Még csak meg se mondák hogy mi lehet ez, esetleg mitől lehet és hogy legalább házilag tudom-e valamivel kezelni.
Utóbbi pár hónapban szemlátomást növekedésnek indult, és mintha a napon töltött idő picit rontana rajta. Bár a kutya nem bántja, érintésre sem fáj neki, nem piszkálja… engem mégis csak nyugtalanít, hogy vajon mi lehet ez, mi az amivel érdemes kezelni. Kenegettem svédkeserűvel, betadine folyadékkal, májusban vérehulló fecskefű tejnedvével. Ártani egyik sem ártott, viszont változást sem tapasztaltam. Ez ügyben szeretném tanácsát kérni, valami kiinduló pontot, amivel érdemes lenne akár állatorvosi akár házi kezelést beiktatni.

Tisztelettel
P. Rella

A mellékelt képen egy szőrtelen, dudorzatos, nyeles, valószínűleg jóindulatú bőrnövedék látható, ami lehet akár papilloma, akár trichoblastoma, epithelioma, vagy más jóindulatú tumor.

A jóindulatú bőrtumort is érdemes műtétileg eltávolítani, mert zavarhatja a kutyát, megsérülhet és vérezhet, illetve tovább növekszik. A műtéti anyagot érdemes szövettani vizsgálatra küldeni, hogy kiderülhessen mi a pontos szövettani eredete, sikerült-e ép szélben eltávolítani, nem kell-e esetleg mégis valamilyen utókezelés.

A kutya mindkét szeme körül váladék látszik, annak is érdemes lenne utánajárni, hogy nincs-e kötőhártya gyulladása, könnycsatorna eltömődése, vagy más szemelváltozás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993