Emésztési zavar

2021.07.15.

Tisztelt Doktornő!

14 éves ivartalanított, kandúr cicám 5 hete alig eszik, majdnem minden nap hány, alig eszik. Lakásban tartott cica. 6-szor voltunk vele 4 különböző orvosnál, de még mindig nem rendeződtek a tünetek. Vérvétel megvolt, minden eredmény jó volt, nem volt eltérés. 4 hete lázas lett a cicus, kapott antibiotikumot, az nem segített, 5 napig szedte, majd Enroxilt kapott, ez megoldotta a láz problémát. Ismét vettek tőle vért vese és máj funkciókat néztek, minden eredmény jó volt, hasnyálmirigy gyulladást is kizárták. Ekkor az orvos vitaminokat javasolt, immunerősítőt kap. A hányás nem szűnt meg, pár nap múlva ismét előjött, illetve pár napig a hasa is ment. Ekkor az orvos savlekötőt adott (Losec) 6 napig szedte. Minden oltást megkapott, a leukózist és a FIP-et kizárták. Pár napig nem hányt, a széklet rendeződött. Pár nap múlva ismét hányt, minden nap szinte ugyanabban az időben. Ha eszik is, nem az ételt hányja ki, hol sárgás, hol pedig olyan, mintha csak nyál lenne. 7,4 kg volt, most 5 kg. Jelenleg probiotikumot és immunerősítőt kap. Mit tanácsol, mit lehetne tenni? Elképzelhető, hogy stressz alapon van? Enni alig eszik, időnként magától csipeget kicsit, de nagyon keveset. Kézből a nyers csirkehúst megeszi, szintén nagyon keveset. A Calomax pasztát nem eszi meg sajnos.

Tanácsát előre is köszönöm!

Alapvetően az 5 hete tartó étvágytalanság, lázas epizód, hányás, és fogyás igen sok betegség miatt lehet, ezek egy részét már nyilván kizárták állatorvosai. Az én fő problémám az, hogy nem tudom milyen vér paramétereket vizsgáltak eddig, amik nem mutattak eltéréseket.

Ha kizárjuk a vese- és májelégtelenséget, hasnyálmirigy gyulladást, és a vírusos valamint bakteriális megbetegedéseket, akkor is marad még egy sereg betegség (pajzsmirigy túlműködés, idegentest akár szőrlabda a gyomor/bél üregében, béllefűződés, részleges elzáródás, parazitózisok,  daganatok …) ami elméletileg lehetséges oka a leírt tüneteknek.

Ha a vizelet és széklet labor, hasüregi ultrahang, röntgen (kontraszt ürülés) vizsgálatok is megtörténtek – úgy még talányosabb a helyzet, de nem kizárt, hogy hormon szint mérés (thyroxin) vagy akár 3D képalkotó vizsgálat hoz végső diagnózist. Mindezekkel természetesen állatorvosai is tisztában vannak, könnyen elképzelhető,hogy ha nem az 5. állatorvost kérdezik, hanem az elsőnek lett volna lehetősége végig vinni és gondolni az esetet, akkor már lenne diagnózisuk, és talán már sikerült is volna meggyógyítani a cicát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993