EPI Kutyáknál

2023.10.25.

Tisztelt Doktornő!

3 éves amerikai bulldog kutyámat EPI-vel diagnosztizálták bő egy éve. Azóta folyamatos kezelés alatt áll, rendszeres állatorvosi kontrollal. Sajnos kb. három hete lágy véres széklet és hasfájás jelentkezett. Azóta járunk vele kezelésre, készült vérkép, egyedül a EOS szintje esik a normál tartományon kívül, 1,38×10^9/L, giardia teszt negatív, ultrahangon azon kívül, hogy a vastagbél kissé gázos nem látható probléma. Kapott Drontal-t a biztonság kedvéért illetve elkezdtünk egy Metrocare kúrát, de sajnos nem segített. Két hét kezelés után a széklet tovább romlott gyakran teli élénk véres híg. Három napig jártunk vele infúzióra Buscopan, Controloc, Klion, Metacam, Ringer Laktat infúzió. A széklet változó napi két “normálisra” jut egy véres. A szokásos gyógyszereit szedi (emésztőenzimek, B12, probiotikum jelenleg emelt mennyiséggel) illetve még kapja az antibiotikumot (Metrocare) továbbra is, ennek ellenére néha görcsöl, kutyorog a hasa amit hasmenés követ. Szeretném megkérdezni, hogy ez a hasmenés összefüggésben lehet-e az EPI-vel, és a hosszas antibiotikum kúra idővel enyhíti majd a tüneteket vagy esetleg tud-e javasolni valamit ami segíthet. Válaszát előre is köszönöm!

Ha jól értem levelét, úgy 1 éve a diagnózistól tolerálható volt a betegség, tünetmentes  volt a kutya a megszokott kezeléssel és “csak” 3 hete jelentkezett a leírt makacs lágy véres széklet és hasfájás.

Én ugyan sajnos olyan alapadatoknak sem vagyok a birtokában, minthogy mennyire lehetünk biztosak (milyen vizsgálatok alapján diagnosztizálták) az EPI-t a kutyánál,  volt-e, van-e láza a kutyának, milyen laborvizsgálatok és egyéb kiegészítő vizsgálatok készültek a 3 hete fennálló tünetek okán, mit eszik jelenleg a kutya, mennyit fogyott az utóbbi 3 hétben … Legalább ennyi, de ideális esetben jóval több adat alapján lehetne konkrétabb választ adni.

Mindezek hiányában, általánosságban azt tudom mondani, hogy lehet az eredeti megbetegedés súlyosbodása a tünetek hátterében. Min ahogyan azt sem tudom kizárni, hogy az EPI mellett új betegség pl IBD jelentkezett. De ha nem szorítkozunk a 3 betűs angol rövidítésekre, és leírása alapján kizártnak tekintjük a parazitás hátteret,  akkor is marad még többféle fertőző és nem-fertőző (idegentest, fekély, bél lefűződés, tumor …)  ok, de ha nem ivartalanított a szuka, úgy én a gennyes méhgyulladást sem tudom kizárni a háttérben.

A felsorolás nagyobb részét valószínűleg kizárták állatorvosával, de nem tudom, hogy mi maradhatott még a lehetséges okok közül.

Szerintem a legjobb, ha jelzi kezelőorvosainak, hogy készek a további vizsgálatokra és kérje további segítségüket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993