Étkezés

2021.02.28.

Tisztelt Állatorvosok!
Van egy 11 éves yorkshire terrier szuka kutyám. Szív nagyobbodása van és hörgő problémái. Tavaly májusban sok foga ki lett húzva mert problémásak voltak már. Múlt héten végig bágyadt volt, csak feküdt. Elvittem állatorvoshoz, és kiderült méhgyulladása van. 02.23-án meg is műtötték és 2 fogát ismét ki húzták (maradt 3). Egész héten nem evett magától, csak ha erőltetve etettük, “tömtük”. Eddig is volt ilyen baj, hogy alig evett, gondolom a szíve miatt is, de legalább egy nap egyszer evett. Tudom, hogy idő kell egy ilyen műtét után a talpra álláshoz, de ugye javulni fog az étkezési probléma? Adhatok neki esetleg Béres Minera cseppeket? Amit tudok, hogy kapott az Quamatel, b6 injekció, ringer fresenius infúzió és antibiotikum. Köszönöm szépen a választ. Nikolett

A Béres Minerával elrontani valószínűleg nem lehet semmit, de az étvágytalanság hátterében leírása alapján többféle probléma is állhat.

Kérdés, hogy a szívmegnagyobbodás okoz-e szív-, és keringési rendellenességet, ezt kezelik-e gyógyszerekkel. Kérdés az is, hogy az esetleges kezeletlen szívelégtelenség és a gennyes méhgyulladás együttesen mennyire károsította a kutya vese-, és májműködését, mert ez is okozhat étvágytalanságot. Kérdés az is, hogy a fog és szájüregi problémákat mennyiben sikerült megoldani, mert ez is hathat negatívan a kutya étvágyára. A 11 éves koráig ivaros szuka esetében a gennyes méhgyulladás mellett esélyes, hogy emlőelváltozások is kialakultak a kutyán. A kutya jelenlegi kondíciója (kövér, vagy ellenkezőleg, sovány?) is fontos lehet. A 23.-án elvégzett műtét után már illene megszokott étvágyat mutatni a kutyának.

A felsorolt eltérések akár együttesen is jelen lehetnek egy idősödő kutyában és több probléma is rombolhatja a kutya étvágyát, egészségét. Állatorvosa részletes vizsgálatokkal tudja kideríteni, hogy melyik ok milyen súlyossággal lehet jelen, és mit lehetne tenni az étvágy javítása érdekében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993