fájdalom a szájban

2023.12.06.

Jó reggelt!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban: 11 éves, ivartalanított kislány cicánknak evésnél, a jobb oldalon fájdalmai vannak, sokszor már puha cicahamitól is. 🙁 IIyenkor fájdalmas, “nyekegő” hangot ad. 🙁 Csak minőségi ételt eszik. Oltva kicsinek volt, azóta nem. Csak piciként volt beteg. Már látta állatorvos, elaltatta úgy vizsgálta meg, és azt tanácsolta, hogy Betadinnal ecseteljem a fájó oldalon az ínyét. Megtettem párszor, de nem változott semmi. Továbbra is fájdalmai vannak, ráadásul én kétlem, hogy a Betadin belsőleg, nyálkahártyára használható. Az állatorvos egyebéként pici kora óta kezeli a többi állatkénkkal együtt (jelenleg 6 cica, 3 kutya), kiváló orvos, kb. 20 éve jár hozzánk. Feltétlenül megbízunk benne, de…. 🙁 Ön mit tanácsol? Használhatom a Betadint nyálkahártyára, vagy…. ? Válaszát előre is köszönöm!

Nem tudom mit tapasztalt állatorvosa a szájüreg átvizsgálata közben, látott-e duzzanatot, fekélyt, lyukas/repedt/zománchiányos fogat, ezeket milyen kiterjedésben, van-e nyaki nyirokcsomó duzzanat is … Egy idős cica szájüregében előfordulhat, hogy daganat okoz fájdalmat.

A mi tapasztalataink szerint a cicák és kutyák szájüregében, ébrenléti állapotban, a legtöbb helyileg alkalmazandó készítményt azonnal lenyelik, eltávolítják az alkalmazás helyéről az állatok, ezért ezek hatékonysága megkérdőjelezhető. A betadin ráadásul a legtöbb cicában erőteljes nyálzást, akár hányást is eredményez, rendszeres alkalmazása otthoni körülmények között nem szokott sikerülni.

Ha “csak” gyulladásos eredetű fog-, fogmedri megbetegedés miatt jelentkezett a fájdalom, azt érzésem szerint antibiotikum és gyulladáscsökkentő szerek 5-7 napos adagolásával lehet érdemes kezelni. Ha a kezelés után visszatér a fájdalom, vagy a gyógyszeres kezelés alatt sem csillapodnak a tünetek, úgy (előzetes kontrol szájüregi vizsgálat, esetleg koponya rtg, vagy CT vizsgálat után) érdemes lehet a foghúzást, fogkőeltávolítást, esetleg egyéb műtéti beavatkozást is megfontolni.

Tudom, hogy szűkebb értelembe véve nem erre vonatkozik kérdése, de egy kijáró cica esetében nem elegendőek a kölyökkori oltások, ezt évente ismételni érdemes, és az állandó parazita kontrol is fontos. Ha esetleg súlyos ínygyulladást, fekélyeket tapasztalt állatorvosa ennél a cicánál, úgy azt akár veseelégtelenség is okozhatja, aminek hátterében akár veszélyes vírusos megbetegedések is jelen lehetnek. Ezesetben a cica részletes kivizsgálása (előzmények, fizikális vizsgálatok, vírustesztek, laborvizsgálatok, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) is szükségesek lehetnek.

Természetesen Önökkel és állatorvosukkal együtt én is azt remélem, hogy minél egyszerűbb és gyorsan kezelhető problémával állnak szemben, és a fog- fogmedri gyulladás leküzdése után, a védőoltások rendezésével, ez a cica is 20 évesen is még a családjuk tagja lehet.

https://kisallatbudafok.hu/allattartas/macskagazdaknak/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993