Fals pozitív parvo teszt?

2020.09.27.

Tisztelt Doktornő! Az utcáról mentett kb 6 hetes kiscica sok antibiotikumot kapott megfázás rá, esetleges más fertőzésekre. Mivel nem iszik, kiszáradással is kezelték infúzióval, amikor újra antibiotikumokat kapott. A gyengeség és kiszáradás problémát végül tápszer adagolása oldotta meg, ami hasmenést okozott. A tapszerezést befejezve a cicának ezután normális mennyiségű, de laza széklete lett, ami mostanra zöld színű. Ma reggel letesztelték, aminek az eredménye enyhe giardia és parvo fertőzést mutatott ki. Ami miatt még több gyógyszert és antibiotikumot kap.
Lehetséges, hogy az antibiotikumok mellékhatásaként alakult ki a laza, zöld széklet és ez produkál esetleg fals pozitív teszteket? Ha esetleg így van, az ezekre kapott gyógyszerek nem okozhatnak problémát a cicánál?
A cica még nem volt beoltva az egészségügyi problémák miatt.
Köszönettel,
Mohos Ágnes

Egy 6 hetes kölyök macska leírt tüneteit és jelenlegi állapotát a lágy zöldes széklettel számtalan veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség okozhatja.

A macska parvovírus fertőzése az ún. panleukopénia nevű betegséget okozza, ami egy 6 hetes kölyöknél gyakran végzetes lefolyású. A betegség diagnózisára széklet, vagy vérmintából végezhető különböző  tesztekkel van mód, amely tesztek érzékenysége és specificitása eltérő.

A lágy, zöld székletet akár a giardiózis, akár a hosszantartó antibiotikumos kezelés is okozhatja – de parazitózisok, más vírusok és baktériumok is szerepelhetnek az okok között.

Én nem vagyok azzal tisztában, hogy milyen teszteket és egyéb vizsgálatok eredményei lettek pozitívak, azt sem tudom, hogy milyen gyógyszerekkel, milyen hosszan kezelték, kezelik a cicát, ezért a kérdésekre nem tudok válaszolni. Állatorvosa azonban biztosan szívesen tájékoztatja a cica állapotáról, esélyeiről.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993