Felimazole mellékhatás/allergia?

2021.11.18.

Tisztelt Dr.. A macskám 2.5 hónapja lett diagnosztizálva pajzsmirigy túlműködéssel és azóta kap Felimazolt. Ez alatt az idő alatt labor vizsgálatok 5mg-ról 10-re lett növelve az adagja mivel még nem volt a határ értéken belül a T4.

Kicsivel több mint 1 hette, a szeme fölött el kezdet kihullani a szőre és vörös foltok jelentek meg, viszket is neki. Erre egy ismerősőm azt mondta szőrtűsző atkának néz ki. Az állatorvos erre adot a macskának valamilyen csepet de azóta csak romlot és most már a füle tövében is jelen van.

Valamint volt egy rohama is. 10-15 másodperc volt az egész és nem vesztette el az eszméletet. Még nem voltam tanuja, hogy korábban lett volna ilyen nála. Erre azt a választ kaptam az orvostól, hogy emeljük a felimazolt és ha normalizálódot a T4 érték akkor keressük az okát.

Utána olvastam a felimazolnak és láttam, hogy 1-3 hónapon belül ki alakulhat rá allergia a macskában. Lehetséges tünetek között az arcon kiütések, viszketés és ritkább esetekben rohamok is.

Szerintem fura időzítés lenne, hogy ha pont 2 hónappal a gyógyszerre állás után valamilyen másik okból kijönne ilyen gond. De nem tudom, hogy a felimazol allergiából származó kiütések így néznek ki vagy sem.

Valamint most már 3 napja egy fotel alat bujkál folyamatosan. Ki jön enni, inni és elvégezni a dolgát (amit még mindig nagyon gyakran nem az alomban teszi) és visszamegy. Plus nagyon halk lett. Eddig mindig nagyon beszédes és hangos volt, most meg alig szólal meg és azt is halkan.

Csatolok egy képet róla. Mind két oldalon ilyen és a fülei tövében is kezdenek megjelenni, bent és kint is.
Válaszát és bármilyen segítségét köszönöm szépen!

Ha tudhatnánk a friss T4 értékeket, és máj/vese paramétereket, azzal beljebb lehetnénk az ügyben, hogy az emelt dózisú Felimazole-lal sikerült-e elérni a normális thyroxin szintet, és mennyire jól tolerálja a cica a 2.5 hónapja tartó kezelést. Az észlelt bőrtünetek lehetnek akár allergia a hatóanyagra, de a hyperthyreózis bőrtünete is – mint ahogyan a máj-, vagy veseelégtelenség jele, vagy a hyperthyreózistól és annak gyógyszeres kezelésétől független bőrtünet is. A roham jelentkezése is erősen aggályos, mint ahogyan a megváltozott viselkedés is figyelemfelkeltő.

Ráadásul a 10 év feletti, lakásban tartott Brit rövidszőrű oltatlan, és a pajzsmirigybetegség miatt is fogékonyabb akár a fertőző betegségekre is.

Észleléseit mielőbb érdemes lehet megosztani a kezelést végző állatorvosával, hogy kiderülhessen, a tünetek háttere, és vizsgálatok eredményeinek megfelelően rendezni tudják a problémát. Akár egy 10 év feletti macska esetében is előfordulhat, hogy sebészeti megoldás hoz végleges, eredményes megoldást a pajzsmirigy túlműködés kezelésében, de a gyógyszeres kezelés feltétlenül gyakori  állatorvosi kontroll vizsgálatokat igényel, pláne ilyen súlyos új tünetek jelentkezése esetén.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993