Félrenyelt macska

2023.06.15.

Tisztelt Doktornő!

Egy éves, nőstény, ivartalan, lakásban tartott cicám 3 hete másfél hétig magas lázzal küzdött, melyből kigyógyult. Már akkor felmerült a FIP lehetősége. Akkor végbélből vett mintán a PCR gyorsteszt negatív volt. Semmi probléma nem volt a cicával másfél hétig, viszont tegnap délután észrevettem rajta, hogy sokkal szaporábban veszi a levegőt, mintha nem kapna elég oxigént. Gyorsan orvoshoz mentem vele, ahol hasi uh-t néztek, folyadék nem található benne. Láza most nincs, azonban érdesen veszi a levegőt. Kapott szuriban antibiotikumot, de sajnos nem javult az állapota. A végbeléből lett minta véve, melyet ma küldtem el laborba PCR tesztre. Végül ma reggel visszamentünk az orvoshoz, mert semmi javulást nem tapasztaltam rajta. Ma mellkas röntgent is néztünk, melynek eredménye az lett, hogy a tüdő elülső és középső lebeny nagyjából légtelen. Felmerült lehetőségnek, hogy nem fertőzés, hanem ahogy mohón táplálkozik, lehet félrenyelt. Kaptunk további antibiotikumos kezelést és az elkövetkező napokban is ez lesz.
Érdeklődni szeretnék, hogyha valami szószós, aszpikos táplálékot félrenyelt, az a tüdőből hogyan tud távozni? Nem kell azt “kiszedni” onnan?

Előre is köszönöm válaszát!

Friss esetben esetleg felmerülhet a légutak nagyobb hörgőiből endoszkópos módszerrel a félrenyelt táplálék eltávolítása, kimosása, de egy több hetes folyamat esetében ez még rosszabb hatásfokú, ráadásul megterhelő beavatkozás.

Leírása alapján úgy érzem, hogy nincs még biztos diagnózis. A FIP mellett felmerülhetett más légúti fertőző betegség, félrenyelésből származó tüdőgyulladás, talán még egyéb kórfolyamatok is. Fontosnak érzem, hogy a diagnózist pontosíthassák, mert ez határozza meg az esélyeket, kezelési megoldásokat. Ehhez nem kizárt, hogy további, akár ismételt vizsgálatok szükségesek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993