Fenéktáji fájdalom

2023.01.24.

Tisztelt Doktornő! Van egy 13,5 éves ivaros kan vizslám, akire december végén kezdett rájönni a kangörcs (folyamatosan le kellett lökdösnöm magamról, ami után a levegőt döfködte). Mindemellett sétáink során csatlakozott hozzánk az önsétáltató barátnője, aki akkor már előtüzelési jeleket adott, az én kutyám pedig húzott és futott utána, alig tudtam pórázzal tartani. Majd egyik napról a másikra letargikus depresszióba esett, január közepére kezdte elveszteni az étvágyat, alig akart sétálni, azt hittem, meghúzta a csípőjét vagy a lábát a futással, viszont a barátnőjétől mindig felélénkült. Közben összeszedett egy hányós-hasmenős vírust, amire kapott antibiotikum injekciót. Ezt követően feltűnt, hogy nem a kutya lábaival van a gond, hanem fenéktájon. Mereven eltartotta a farkát a popsijától, ha pedig hozzáértem, fájt, szorosan behúzta. Ha a bűzmirigyhez értem, lüktetett neki. Elvittük orvoshoz, aki kinyomta. A kettőből kb. félmaréknyi sűrű, halványbarna váladék távozott, ami egyáltalán nem volt cseppfolyós, de vért sem tartalmazott. A doki nem adott rá semmi egyebet. Szóba került a prosztatája is, de az orvos azt mondta, hogy semmi rendelleneset nem érzett, egy picit duzzadtabb, de épp csak annyira, amennyire a felfokozott szerelmi állapota indokolja. Hazaérve a kutya letargikus lett, nem igazán akart enni-inni, majd másnapra feldagadt a bűzmirigytől a herékig tartó háromszögű fenékrésze.
Édesanyám beborogatta neki langyos vízzel, ami a popsijától meleggé vált és jobban be is duzzadt utána.
Ma, három nappal a bűzmirigy kinyomás után megint sétára indultunk, de alig akart/tudott elindulni (még mindig be van dagadva az a rész), és feltűnt, hogy kint a szobában teljesen ernyedt heréi keményre összeugrottak.
Megint felhívtam az orvost, ő azt mondta, hogy a kan kutyáknak tele van miriggyel a fenék része, ami párzási időben hormonokat termel, attól lehet ilyen duzzadt, de a kora miatt kasztrálás már nem jöhet szóba.

Szeretnék tanácsot kérni, mit tehetnék? A kutyám nagyon elesett, nem akar enni-inni, fekszik, látszik, hogy fáj az a rész neki, ráadásul ma már a nemi szervét is nyalogatta többször. Sétálni nehezen tud, a heréi kint keményre feszülnek (a lakásban nem, akkor sem, ha áll). Széklete és vizelete rendben van, azokkal semmi gond.

Hogy segíthetnék neki?

Előre is köszönöm a választ!

Önmagában a kor nem lehet akadálya altatásnak, műtétnek, vizsgálatoknak pedig aztán végképp nem.

A kutya részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók …) lehet kideríteni, hogy az észlelt tünetekért milyen elváltozások, betegségek felelősek. Ezzel kiderülnek az esélyek, megoldások is és a beavatkozások esetleges kockázatai is.

A betegségek jó része sajnos halmozottan jelentkezik idős korban emberen és állaton egyaránt. Az állatorvosi klinikákon rendszeresen végeznek sebészeti beavatkozásokat is idős kutyákon, macskákon és más állatokon is. Ha egy 13.5 éves vizsla kan esetében a fájdalommentes élet egy kasztráción és gyógyszeres kezelésen múlik, azt a az esetek többségében ésszerű kockázatokkal el lehet végezni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993