fip4

2022.12.09.

De ha macskában ascites és a foly.gyülemben corona pozitív PCR van, az tehát ön szerint lehet más is, nemcsak FIP? Tehát ascitest is okozhat az enterális coronavírus? Illetve az állatorvosom mondta, hogy már vannak laborok, ahol mutáns koronavírust is néznek PCR-rel.

Persze, hogy lehet más is.

A kevéssé patogén, nem mutálódott macska koronavírus csak extrém esetekben okozhat ascitest. De, ha egy macskában ascites van, és a jelenleg itthon elvégzett RT-PCR koronavírus jelenlétét mutatta ki az ascites folyadékból – az lehet a nem mutálódott, kevésbé patogén macska koronavírus, ami esetleg hasmenést okoz, de az is lehet, hogy tünetmentesen van jelen. Az ascitest pedig részemről okozhatja hypoalbuminémia (májelégtelenség, cirrhózis, májtumor, krónikus éhezés …) hashártyagyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, egyéb gastrointestinális tumorok, egyéb vírusos fertőzések pl FeLV … és még más kórokok is.

Állatorvosa természetesen mindezzel tisztában van, és én nem is kételkedem a diagnózisában. Biztos vagyok abban, hogy ő kizárta az én felsorolásomban szereplő lehetséges hasüregi folyadékgyülem okokat, és ezesetben jogosan kimondta a klinikai diagnózist, miszerint a macska nagy valószínűség szerint FIP vírusfertőzésben szenved.

Igen, tudok róla, hogy az IDEXX már évekkel korábban kifejlesztette és  validálta a csak mutálódott macska koronavírus kimutatására alkalmas módszerét (IDEXX FIP Virus RealPCR). Ha ezzel a teszttel végezték el a tesztet egy IDEXX referencia laborban, akkor annak pozitivitása nagy valószínűséggel a mutálódott korona FIP vírus jelenlétét mutatta ki.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993