Folta

2023.05.25.

Tisztelt Doktornő!
Segítséget szeretnék kérni Öntől. Egy évvel ezelőtt állatvédők segítségével becsapdáztunk Folta kutyust a “saját” házánál, mert magára maradt.( Elköltözött a gazda, aki el akarta altattatni, de az albérlő vállalta, hogy eleti, aztán Ő is elköltözött. 9 évet élt ott, de életében csak egyetlen oltást és egy chipet kapott. Elhoztuk, örökbe fogadtuk és kutyakiképző segítségével kézhez szoktattuk. Kivizsgáltattuk és sok betegségen túl vagyunk szerencsésen! Szív és bőrférges volt, mire befejeztük a kezelését gennyes méhgyulladást kapott és a szemét is kellett picit műteni és bélgyulladása is volt az orosi diétás táptól valószínűleg. Kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködése van és azt is elkezdük kezelni miután szívférgességből sikerült kigyógyítani. Tavaly szeptember végétől kap leventát, először 0,5 ml, majd a kontroll T4 vizsgálat után 2*0,5 ml-re emeltük. Ezeket a T4 eredményeket most nem találtam meg, de utánna tudok járni nyilván, ha szükséges. Aztán mondta az orvosunk, ha így jól van, akkor nem kell változtatni. Márciusban megváltozott a viselkedése és kértünk vérvételt. Március 21-én 58 lett az eredmény. Csökkenteni kellett a leventát 10%-al, 2*4.5 ml. Május közepén megint nagyon megváltozott a viselkedése, nyalogatja a popsiját vagy a nunusát radírozni kezdett és rátámadott többször a másik kutyusunkra, akit december 1-én fogadtunk örökbe menhelyről. Gia kutyunk is ivartalanított 7+ éves nőstény. Elvittük a dokinkhoz, azt mondta, hogy csak picike nornál mennyiségű folyása van. Ultrahanggal megnézte a pocakját, az ivartalanítás helyét. Kinyomta a bűzmirigyét, közepesen telt volt. Azt mondta, hogy valami ferromont érez és ettől van a viselkedési probléma. Én ragaszkodtam az újjabb T4 vizsgálathoz azért, 65.5 lett az eredmény, több, mint a 10%-os leventa csökkentés előtt. Most csökentenünk kellett 20%- al és várunk. Nagyon aggódunk Foltáért és a 2 kutya közötti béke miatt is. Amúgy sem alakult ki még köztük szorosabb kapcsolat, reméljük, hogy egyszer fog! Giának pedig nagy valószínűséggel periontális fisztulája van, szóval Vele is küzdünk… Folta bélgyulladása és Gia popsisebei miatt már majdnem 2 hónapja N&D szarvasos tápot kapnak csak, kicsi főtt szarvashússal és Humackal. Foltának a “lelki” élete sem könnyű. Volt egy idős befogadott kutyusunk, amikor ide hoztuk, Ninával kb 7 hónapot volt együtt, amiből a felében Ninával is küzdöttünk ( rákos volt) Folta gyógyítása mellett. Nem lettek szívbéli barátnők Ninával sem, de aggódott érte (epilepsziás rohamai voltak agyi áttét miatt) és úgy láttuk, hogy kell neki társ, miután Ninát el kellett engednünk.
Bocsánat, hogy ilyen hosszú a történetünk! Azt szeretném megtudni, hogy kellett volna már előbb Foltával szakorvoshoz mennünk!? Szívesen elmennék konzultációra Önhöz! Jól csináljuk a kezelését? Mik befolyásolhatják a hormonszint változását? Mire kell figyelnünk, hogy szépen beálljon a hormonszint?
Hálásan köszönjük, hogy időt szán Ránk és tanácsot ad nekünk!
Tisztelettel! Ildikó, Zsolti, Folta,Gia

Nézze, ahogyan a legtöbb krónikus betegség esetében úgy az endokrin megbetegedések eseteiben is lényeges, hogy a kezelőorvos rendszeres kontrolvizsgálatokkal meggyőződhessen az  alapbetegség alakulásáról, esetleges mellékhatások vagy társbetegségek jelentkezéséről.

A leírt megfigyelések és a néhány adat alapján őszintén szólva nem tudok konkrét tanácsot adni, az időrendiséget sem értem a történetben, így azt gondolom, hogy a kezelést végző állatorvosa jóval jobb eséllyel tud segíteni, pláne ha esetleg friss vizsgálatokat végezhet.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993