Gerincsérült cica

2021.03.29.

Tisztelt Doktor úr!

6 éves, 5 éve ivartalanított, 4 kg-os, lakásban tartott, nagyon élénk, állandóan mozgó nőstény cicánk kb. 3 hete nagyon keveset mozog, ugrani egyáltalán nem, hátsó lábai elgyengültek.
Járás közben is kicsit púpos a háta, felső combjain az izmok mintha nem is lennének, feneke sovány. Eszik, iszik, almot használja.
Azt gyanítjuk, hogy futás, ugrás közben, vagy a másik cica “hatására” történt valami a gerincével.
Pár éve volt egy hasonló eset, akkor láttuk, hogy futás közben megcsúszik és kitekeredik kicsit a gerince. Akkor Milgamma injekció kúra után javult.
Most kapott már Milgamma injekciókat, nem javult. kb 10 napja kap Hedylon-t, előbb 5 napig injekciót, majd tablettát, 5mg-ot. Sajnos alig van változás.
Volt vérvétel, has-szív UH – negatív.
Csatolom a natív RTG képeket.

Szeretném kérni a tanácsát mi lehet a baja ill. mit tehetünk még?

Köszönettel,
Attila

Az adatlap szerint oltatlan cica esetében nem tudom, hogy voltak-e vírustesztek is, és ezek is negatívak-e.

Számomra az sem világos, hogy a traumás eredetű gerincsérülés mennyire valószínű. Látták-e a balesetet, illetve a röntgenfelvételeken lát-e állatorvosa gerincsérülésre, vagy más elváltozásra utaló jeleket. Én nem látok ilyen jeleket a röntgen felvételen. Azt sem tudom, hogy milyen vérparamétereket vizsgáltak a cicán, ahol szintén nem volt eltérés. Nem tudom, hogy milyen ortopédiai-, vagy neurológiai eltéréseket találtak a fizikális vizsgálatok során.

Részemről, ilyen kevés információ alapján a bágyadtság és hátulsó testfél gyengesége, a rogyadozás, imbolygó járás lehet akár bármely lázzal járó fertőző betegség miatt, vagy súlyos keringési és metabolikus zavarok (szívelégtelenség, cukorbetegség, hypoglikémia, máj/veseelégtelenség, toxikózisok  …), vagy onkológiai betegségek miatt is – a traumás sérülést és degeneratív gerincbetegségeket nem elfelejtve.  Állatorvosa ezek közül nyilván már jónéhányat kizárt, de nem tudom, hogy diagnózisra jutott-e már.

Ha nincs még biztos diagnózis, úgy gondolom további vizsgálatok (fizikális vizsgálatok, tesztek, további vér/vizelet labor … 3D képalkotók …) elvégzése lenne célszerű.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993