giardia teszt megbízható?2

2024.01.26.

Nem jól tudja, Giardiának nincs oocisztája, csak cisztája. Az uranotest Giardia leírása egyébként 100% specificitást és 100% szenzitivitást ír, ez akkor nem igaz?

Valóban rosszul emlékeztem, a Giardia ciszta kifejezésre, ebben teljesen igaza van.

Eredeti kérdésében a megbízhatóság szót használta, amire én azt válaszoltam, hogy 100% megbízhatóság és a tutti biztos biológiai minták vizsgálata esetében nem létezik, és azt gondolom, hogy ezt jól tudom. 100% megbízhatóság azt az elérhetetlen pontosságot jelenti, ami akár egyetlen Giardia (ciszta, vagy trophozoita) jelenlétét is kimutatja a gazdaszervezetben, keresztreakciók nélkül, téves negatív és téves pozitív eredmények nélkül. Ezt egyetlen Giardia gyorsteszt, és semmilyen más laboratóriumi módszer sem tudja.  az Uranotest a klinikai elvárásoknak megfelelő, megbízható, hasznos gyorsteszt.

A 100% érzékenységet és specificitást lehet, hogy a gyártó oldalán olvashatta, ahol a mikroszkópos vizsgálat eredményeivel összevetve állítják a teljes egyezést:

https://www.uranovet.com/en/product/uranotest-giardia

Én nem tudom, hogy klinikai betegekről van-e szó, vagy kísérleti fertőzésről, ahogyan azt sem, hogy mennyire súlyos, milyen számú Giardia jelenlétről, sem azt, hogy hány mintát vizsgáltak. De egyáltalán nem gondolom, hogy a gyártó valótlanságot írt volna az oldalára.

Ugyanezen oldalon egyébként sajnos a gyártó is keveri az Giardia oociszta és Giardia ciszta kifejezéseket:

Characteristics

  • Unlike microscopy, immunodiagnostic detection with Uranotest® Giardia avoids the need for repeated collection of faeces over 3-5 consecutive days.
  • Superior sensitivity to microscopy as it avoids the problem of intermittent excretion of Giardia oocysts in the faeces. Storage at room emperature: time saved because no tempering is needed.
  • Immunochromatographic technique involving just 2 steps: simplicity, time saving and less errors.
  • This eliminates the diagnostic problem of intermittent Giardia cyst excretion in faeces. Much greater sensitivity than traditional microscopic techniques. No reactions crossed with other intestinal pathogens. More convenient for the pet owner: it is not necessary to collect samples for 3-5 days.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993