Habzik a kutya szája

2021.07.24.

Van egy 11 hónapos, kan, ivaros labrador retriever kutyám. 1 hónappal ezelőtt az udvarunkon szaglászott a kapu közelében és hirtelen elkezdte húzni az orrát (mintha valami rosszat szagolt volna, vagy rossz ízű lenne valami), összeszorította a száját, és elkezdett habzani neki. Miután vízzel lemostam a habot azonnal elmúlt ez a probléma. Akkor azt hittem, hogy a meleg okozza a szájhabzást, mivel már kint voltunk egy ideje. A mai napon ugyan ez történt, a kapunál a beton szaglászása közben felhúzta az orrát és elkezdett habzani a szája, lemostam, megint elmúlt. Olvastam olyat, hogy ilyen lehet szuka kutyák vizeletétől, mivel a kapunál bármilyen állat (akár erdei vadállat is) megfordul, így én is erre gondoltam. Beszéltem ezügyben az állatorvosunkkal, aki azt mondta, hogy lehet egy enyhe epilepszia tünete is, de sajnos a közelünkben nincs erre vonatkozó szűrés. A kutya törzskönyves, szülei egészségesek, szűrtek és nincs epilepsziájuk. Tudom, hogy látatlanban, vizsgálat nélkül nehéz ezt megállapítani, de Ön mit gondol erről?

Én is ugyanazt gondolom, amit állatorvosa.

Leírása alapján lehetett a kerítés mellett vegyi anyag, természetes izgató anyag, varangy, meztelen csiga … és lehet akár idegrendszeri betegségre (pl epilepszia) utaló jel is.

Ha a leírásából azt a részt vesszük hangsúlyosabbnak, hogy amint lemosta a kutya száját vízzel, rögtön elmúlt a szájhabzás, úgy az irritáló anyagok talán esélyesebbek. De léteznek olyan epilepsziás betegségek is, ami néhány perc alatt lezajlik. Nem hiszem, hogy ilyen kevés adat alapján biztosabbat lehetne mondani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993