Hányás, hasmenés

2024.02.04.

Tisztelt budafoki állatgyógyászati központ!

Van kettő lakásban tartott macskánk. Egy kandúr és egy nőstény. A 10 éve ivartalanított, 7 kilós, lassan 11 éves kandúr házi macskánkkal van a probléma. Az utóbbi években a macska Félix nedves eledelt és Purina száraz tápot kapott. Régebben egyszer volt egy emésztési probléma (hasmenés), de az ki is derült, hogy egy gyengébb minőségű száraz eledeltől volt. Ezután kezdte el kapni a Purinát. Gyulladás nem fordult még elő a szervezetében. Októberben egy új lakásba költöztünk. Pár hét után egyre gyakoribbá vált a hányás, majd a hasmenés. A hányás legtöbbször hajnal 3 és 6 óra között történik, gyakorisága heti több alkalommal. A színe van hogy átlátszó, van hogy barna és büdös és olyan is amikor táplálékkal jön. Igaz az utóbbi ritkább. Ritkán egy nyarvogás is jön a hányás előtt. Volt rá példa, hogy hétszer is hányt szegény egymás után. A hasmenés változó gyakoriságú. Több különböző állagban van széklete. Normális szilárd, lágyabb, fele-fele, és folyékony. A macskán ezeken kívűl változást nem veszünk észre. Jó kedélyű, játszik, fényes a bundája, nincs súlyvesztesége, eszik, iszik. A nőstény cica 14 éves és semmi baja. Elvittük állatorvoshoz. Megvizsgálták, vérvételt javasoltak amit el is végeztettünk és az eredmény szerint vagy allergia, vagy parazita. Az első vizsgálat után kapott hányás ellen granulátumot, majd később tablettát is, ami még az elején egy kicsit segített is. De később már ez sem volt eredményes. Kapott a székletére kutyáknak és macskáknak is adható tablettát, amit a méretéből kifolyólag nagyon nehézkes volt neki adagolni. Második körben széklet mintát is vizsgáltak 3 különböző adagból és nem találtak semmit. Féreghajtót is kapott ezután és tápváltást javasoltak. Royal Canin Sensitivity Control száraz és nedves eledelt. 3 hétig csak ezt kapta, de 100 %-os eredményt ez sem hozott. Ezután azt javasolták, hogy vagy adjuk neki tovább 8-10 hétig, vagy ultrahangos vizsgálatot végezzünk, vagy megint másik táp. Mit gondol érdemes még ebbe is belemenni? Miért nem egy allergia vizsgálatot javasolnak? Az nem lenne eredményesebb? Csak, mert anyagilag így is megterhelő volt számunkra. Évek óta van egy olyan szokása, hogy az étkezések előtt a vizes műanyagos zacskót nyalogatja. Az utóbbi hetekben pedig rászokott az erkélyen a betonnak is a nyalogatására, ha ezek számítanak valamit.
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel,
Csaba

Nézze, én a leírás alapján azt sem tudom, hogy milyen vér és széklet paramétereket vizsgáltak, ezek milyen eredményt mutattak az idős, oltatlan cica hányásos-hasmenéses tünetei miatt, igazán nem tudom, hogy az allergiás ötlet lehet-e indokoltabb, vagy a sok egyéb lehetőség (vírusos/bakteriális/parazitás fertőzések, máj- vagy veselégtelenség, szőr labda, egyéb idegentest … hasüregi daganat, pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség … ) egyike-másika. Ezért aztán nem tudom, hogy a laborvizsgálatok szélesítése, vagy ultrahang, röntgen, esetleg 3D képalkotó vizsgálat, vagy más kiegészítő vizsgálat segítheti-e hatékonyabban a diagnózis elérését.

Érzésem szerint állatorvosa sokkal jobb eséllyel  lehet képes megítélni, hogy milyen vizsgálatok vezethetnek legjobb eséllyel a tünetek hátterének felderítésére, és aztán a cica meggyógyítása felé.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993