Hasi probléma

2024.04.05.

Tisztelt Dr. Thuróczy Julianna!
Tanácsot szeretnék kérni a 12 éves, csak benti házi perzsa cicámmal kapcsolatban. Kiskorában volt egy gombás bőrbetegsége, amelyet speciális samponnal fürdetéssel sikerült helyrehoznunk, ehhez társult egy folyamatos hasmenés, ami a bőrbetegség kezelése után szintén elmúlt. Most a cica 12 éves és újra visszatért a folyamatos hasmenés és a bőr gombásodása. A fürdetés már nem segít neki, csak átmenetileg. Kiskora óta Royal Canin száraz eledeleket kap, odafigyeltünk hogy néha házi, puha ételeket is fogyasszon. Minden évbe visszük ellenőrzésre. Az első próbálkozásunk a táp változtatása volt, mivel ételallergiára gyanakodtak, de nem segített. Körbejártuk a helyi orvosokat, a véreredménye tiszta volt, arra következtettek, hogy már öreg és nincs mit tenni. Probiotikumtól kezdve, étrendi változtatásokat megpróbáltunk de nem működött. A probléma lassan 2 éve fennáll, a kedve jó, étvágya van, viszont napi 2 hasmenés legalább van, melynek néha az utolsó cseppjeibe vér látszódik, illetve észrevehető, hogy időnként fáj a hasa. Nagyon lefogyott. Esetleg van e bármilyen tanácsa számunkra, hogyan tudnánk segíteni neki, vagy mi lehetne a következő kivizsgálás ahova érdemes lenne elvinni. Előre is köszönöm válaszát, Maja.

A tanácsom csak az lehet, hogy a cicát érdemes lenne részletesen kivizsgálni. Ha volt is kölyökkorában egy bőr gombás fertőzése és mellette hasmenése amit sikeresen kezeltek, ennyi évvel később a hasonló bőrtüneteket és hasmenést egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a kórok idézi elő. Ha ez nem csak teória, hanem vizsgálatokkal is igazolták, akkor a bőr gombásodását más módon is lehet kezelni (pl más samponnal, vagy más helyileg alkalmazható szerrel, vagy akár gombás fertőzés elleni gyógyszerrel vagy gombás fertőzés elleni védőoltással … vagy ezek kombinációjával.

Ha feltételezik a gombás fertőzést, úgy azt célszerű lenne részletes kivizsgálással ellenőrizni. Számtalan más betegség is eredményezhet bőrtüneteket, és hasmenést is, ezek valóban lehetnek egy betegség tünetei is, de akár több betegség is jelen lehet egy idős, cica esetében. Az esélyeket, megoldásokat csak a vizsgálati eredmények ismeretében lehet megbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993